Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Május 31. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Putyin: Oroszország csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására

Putyin: Oroszország csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására

Oroszország két-három napja csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására - mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.

"Már beszéltünk a döntéshozó törzsek, döntési központok elleni csapások lehetőségéről. Természetesen az ukrán katonai hírszerzés központja, amelyet két-három napja ért találat, szintén ebbe a kategóriába tartozik" - jelentette ki az államfő a moszkvai Zotov Kreatív Tér Központban tett látogatása során, kérdésre válaszolva.

"A kijevi rezsim válaszul Oroszország, az orosz állampolgárok megfélemlítésének útját és a lakóépületekre mért csapásokat választotta. Ez természetesen a terrorista tevékenység egyértelmű jele" - tette hozzá.

Az orosz elnök Moszkva és a régió légvédelmi rendszeréről azt mondta, hogy "zökkenőmentesen működött, de van még mit tenni", és ígéretet tett az erősítésére. Azt hangoztatta, hogy az ukrán hatóságok az övéiket tükröző cselekedetekre "provokálják" Oroszországot.

"Meglátjuk, mit tegyünk ezzel" - mondta az államfő.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő korábban azt állította, hogy a Moszkva elleni keddi ukrán dróntámadás a "kijevi rezsim" válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára. Peszkov nem nevezte meg az objektumot.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy a nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel csoportos csapásokat hajtottak végre olyan ukrajnai döntéshozó központok ellen, ahol nyugati különleges szolgálatok irányításával orosz területen végrehajtandó terrorcselekményeket terveztek.

Az orosz külügyminisztérium kedd délután közleményt adott ki, amely szerint Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy a lehető legkeményebb intézkedéseket hozza a kijevi rezsim által elkövetett "terrortámadásokra" válaszul. A dokumentum szerint a "kijevi rezsimmnek" nyújtott nyugati támogatás egyre vakmerőbb bűncselekményekre, köztük terrorcselekményekre, a nemzetközi humanitárius jog megsértésére és háborús bűncselekményekre ösztönzi az ukrán vezetést.

Az orosz diplomáciai tárca szerint a NATO tisztviselőinek biztosítékai, miszerint Ukrajna nem fog mélyen orosz területre irányuló csapásokat indítani, képmutatásnak bizonyultak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.