Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Június 24. 09:16, kedd | Helyi
Forrás: www.infomako.hu

Régi motorosok benzinfüst nélkül

Régi motorosok benzinfüst nélkül

Idestova 30 éve, felfedezve a mozgás örömét, párosulva a természet látható csodáival koptatjuk futócipőinket.

Futótársammal, Szabó Misivel, akivel a katonaság alatt hozott össze a kényszer, gyűjtjük a kilométereket és oldjuk a hétköznapok feszültségeit.

Miért is érdemes erről a tevékenységről és kényszerről írnom? Mert az ember természetes eleme a mozgás illetve minél mélyebben megfigyeljük a Teremtés csodáit, annál jobban rádöbbenünk, hogy milyen kicsik és mulandóak vagyunk. Eddigi tapasztalataim alapján a futó társadalomban három -féle futni szerető emberrel találkoztam. Az első, aki a mozgás öröméért, a természet, a Teremtés csodáiért fut. A második, aki mások elismerésért szeretné kivívni és ez a 'harc' fűszerezve van egy kis (vagy nagy) becsvággyal. A harmadik, aki csak a minél jobb helyezésért, nagyobb sikerért és több szponzorért fut.



Mi, természetesen, az első kategóriába soroljuk magunkat! Ezért évről évre felmerül a kérdés bennünk, hogy milyen szép és új terepen fussunk.

Ebben az évben április 12.-ére készültünk Misi barátommal. A Mátra Bérc Trialra, ami köztudottan Magyarország legnehezebben futható pályája. Össztáv 55km; szintkülönbség 2800 m; klasszikus kéktúra útvonalon. A rajtra Kőkútpusztán került sor (magassága: 158 m). A távon különböző ellenőrző pontok voltak kihelyezve, melyeken frissítőt vehettünk magunkhoz és megpihenhettünk egy pillanatra. Ezek közül az első: Oroszlánvár (magassága: 600 m). Második: Kékestető (magassága 1014 m). Harmadik: Galyatető (magassága: 960 m). Negyedik Mátrakeresztes-Muzsla (magassága: 805 m). És végül a cél: Szurdokpüspöki (magassága: 144 m).



Nagyon meredek, sziklás, csúszós, embert próbáló tereppel volt dolgunk. A rajt hajnalban 5 óra 30 perckor kezdődött és 10 óra volt a szintidő, összesen 120 nevező volt, mely közül 109-cen értünk célba. Nekünk 7 óra 46 perc alatt sikerült teljesítenünk a távot. Csodálatos látványban volt részünk mikor patakok mentén, napsütésben élvezhettük a mellettünk elsuhanó tájat és néha egy-egy futótársunkat.

Természetesen, ha a hétköznapi ember reális szemével akarom látni és értelmezni a táv hosszát és nehézségi fokát, akkor teljes őszinteséggel azt kell mondanom, hogy irreális és talán felesleges ennyit futni! Sem az ízületeknek, sem a keringésünknek nem hiányzik ennyi futás! Írásomnak nem is az a célja, hogy mindenkit hasonló táv teljesítésére buzdítsak, hanem inkább az, hogy minél több ember reálisan gondolkodjon a mozgásról és hasznosnak tartsa azt. Legyen az futás vagy bármi más, amiben örömét leli. Csak az a lényeg, hogy mozduljon ki otthonról és ne elégedjen meg azzal, amit az eltunyult, kényelmes társadalom diktál. Természetesen könnyebb a TV előtt nyomogatni a távkapcsolót vagy éppenséggel az internetet.

De akkor mennyi is az a mozgásmennyiség, ami egy átlagos emberszámára megfelelő? Az orvosok szerint heti 3*35 perc. Ez jó cél lehet annak, aki változtatni akar, eddigi életformáján. Ha ezt sikerül kivitelezni, akkor a kardiológus csak is mosolyogni fog rád! :-)

Aranyszabály: *Ne az órádat nézd, inkább a tájat!
*Vigyél haza egy apró élményt, egy illatot, egy naplementét, egy újonnan megismert madárfajt vagy fafajt… !

Hidd el, gazdagabb ember leszel!

Hajrá!
Joó Z.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.