Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Május 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Remény a malária ellen: baktérium győzheti le a betegséget

Remény a malária ellen: baktérium győzheti le a betegséget

A kutatók felfedeztek egy baktériumtörzset, amely képes a szúnyogokat ellenállóvá tenni a maláriával szemben. Amennyiben a rovarok körében el tudnák terjeszteni a baktériumot, jelentősen csökkentené a betegség terjedését az emberek körében is - számol be a BBC. A malária az egyik legnagyobb globális betegség, az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 220 millió embert fertőz évente, ebből 660 ezer eset végződik halállal.

A Michigan Állami Egyetem kutatói ezúttal a Wolbachia nevű baktériumra koncentráltak, amely általában megfertőzi a rovarokat, s kizárólag a nőstényről terjed át utódaira. A baktériumtörzs megöli bizonyos pillangók és katicabogarak hím embrióit is.

Megfigyelték, hogy a maláriát terjesztő szúnyogfajt, az Anophelest általában nem fertőzi meg a wolbachia, habár a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az átmeneti fertőzés immunissá tette az állatokat a maláriával szemben. A kihívást a szakemberek számára az jelentette, hogy találjanak olyan baktériumot, amely a fertőzés ideiglenessége ellenére is tovább él az állatokban. Találtak is egy baktériumtörzset, amely az Anopheles stephensi nevű fajban 34 generáción át öröklődött. Ezekkel a maláriaparaziták már nem voltak képesek megbirkózni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV