Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 11. 07:07, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Saját magának tartozik az adóhivatal

Saját magának tartozik az adóhivatal

2012 első negyedévében annyi végrehajtást indított a NAV, mint 2011-ben fél év alatt.

Márciusban naponta közel 3000 cég ellen indult NAV végrehajtás, míg 2011 márciusában ez a szám alig napi 700 volt – áll a Bisnode csoporthoz tatozó, Partnercontrol.hu céginformációs szolgáltató elemzésében. Az adóhatóság ráadásul önmaga ellen is végrehajtást indít – állításuk szerint ez kivételes esetnek számít.

A végrehajtások növekvő száma azt jelzi, hogy üzleti kapcsolat létesítése előtt nem elég az adott cég alap és pénzügyi adatait megvizsgálni, hanem a céget érintő egyéb negatív eseményeket is érdemes átnézni, mivel a cég kockázatosságára, fizetőképességére vonatkozóan olyan információkat is elárulhat, ami máshonnan nem tudható meg. Az úgynevezett egyéb negatív események vizsgálata esetén tájékozódhatunk például az APEH adószám- felfüggesztési és törlési határozatairól, adótartozás meglétéről, bírósági végrehajtásról, büntetőjogi eseményekről vagy munkaügyi bírságokról. Ezek utalhatnak akár a cég fizetőképességének csökkenésére is, ezért szerződéskötés esetén célszerű mérlegelni ezen eseményeket és hatásukat, valamint szükség esetén fizetési biztosítékot kérni utólagos fizetés engedélyezésekor.

A NAV végrehajtások számának növekedését jelzik, hogy 2010-ben több mint 370 ezer ilyen eseményt regisztráltak, 2011-ben pedig több mint 420 ezret. Havi bontásban is látszik az emelkedő tendencia, azaz a NAV egyre több végrehajtást kezdeményez, ami a cégek fizetőképességének romlását, és a NAV szigorítását is jelzi. 2010-ről 2011-re pedig a 100 és 10 millió feletti adótartozók száma is megemelkedett.

A legérdekesebb, hogy 2012. április 1. óta maga a Nemzeti adó- és Vámhivatal is szerepel a NAV végrehajtás alatt állók listáján. Mint kiderült, a bejegyzés nem tévedés: az adóhivatal a Figyelőnek megerősítette a végrehajtás tényét – amit szűkös költségvetésükkel indokoltak. Így a NAV tulajdonképpen saját magának tartozik, bár azt a lappal nem közölték, mekkora és milyen eredetű adósságról van szó, illetve hogy mikor keletkezett a hiány. A NAV mindenesetre megtalálható az interneten közzétett adóslistán is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére