Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. December 17. 15:05, szerda | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Sorompóról és fej nélküli szoborról is szólt az év utolsó testületi ülése

Sorompóról és fej nélküli szoborról is szólt az év utolsó testületi ülése

Ma tartották a 2014-es év utolsó, egyben ünnepi testületi ülését: szóba került a költségvetés, vitát hallhattunk az útépítésről, valamint szóba került a Makovecz Imre emlékhely és a Makovecz téri parkolás kérdése is.

A Bartók Iskolások ünnepi műsorával kezdődött a testületi ülés, a 4.z osztály tanulói egy Karácsonyváró fantázianevet viselő meghitt énekes-táncos előadást mutattak be.

Az ülés Farkas Éva, polgármesterasszony karácsonyi beszédével kezdődött, majd a testület megkezdte munkáját: első napirendi pontban elfogadták a polgármesteri tájékoztatót az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról. Török Miklós, ellenzéki képviselő kérdőre vonta Farkas Évát, miért nem tartottak ülést, hol volt a polgármester december 4-én és 5-én. A polgármesterasszony elmondta, Budapesten volt, ahol a miniszteri hivatalban tartott megbeszélést.

A képviselők ezután kiemelték az idősek megbecsülését, többen is felszólaltak, hogy elmondják, remekül sikerült a 70 év felettieknek kihirdetett ötezer forint értékű utalványok átadása, sok nyugdíjas nagyon hálásan, könnyek között köszönte meg a város ünnepi ajándékát. Fontos információ, hogy akik nem tudták átvenni az utalványokat, azok a polgármesteri hivatal pénztárában, január 5. és 9. között még megtehetik és ne felejtesenek el magukkal személyi igazolványt vinni.

Makó alpolgármesterétől megtudtuk, a társasági adóknak köszönhetően városunk sportegyesületei minden eddiginél nagyobb támogatást fognak 2015-ben kapni, hiszen, ahogy Czirbus Gábor fogalmazott sosem látott mélységben vannak az egyesületek.

A második napirendi pontban elfogadták a város átmeneti költségvetését, amíg a végleges költségvetés ugyanis nincsen kész, legyen miből kifizetni a januári és februári kiadásokat, például a Bursa Hungarica ösztöndíjakat. Ezután szóba került Makó város 2014. évi háromnegyed éves teljesítménye.

A további pontokban szó esett a város főépítészének tájékoztatásáról, az éves jegyzői beszámolóról, valamint a polgármesteri hivatal munkájáról és az önkormányzat által alkalmazott szakértők tevékenységéről.

Ezek után következtek az előterjesztések: módosították a 2014. évi költségvetési rendeletet, valaminta személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról és a térítési díjakról szóló önkormányzati rendelet módosítása is hatályba lépett. A képviselők megszavazták a képviselőtestületi munkatervet a 2015-ös évre, itt számos módosították szavaztak meg, többek között a Honvéd városrész karbantartásával vagy éppen a fásítással kapcsolatban.

Sor került a felügyelő bizottságok tagjainak delegálására is: a Makói Gyógyfürdő Kft.-t Czirbus Gábor, Dr. Hadik György, Kádár József, Kovács Sándor ésWeszelyné Véghseő Henriett Mária fogja felügyelni, míg a Makói Városfejlesztési Kft.-t Czirbus Gábor, Gáspár Sándor, Kádár József, Kovács Sándor és Toldi János 2015. január 1-től egészen a 2019-es év végéig.

A képviselőtestület ezután felülvizsgálta a köztemetőkre vonatkozó díjakat, aMaros-parti üdülőtelkek 2015. évi bérleti díját, haszonbérleti díjakat, valamint a helyi tömegközlekedést is. A testület döntése szerint egyik díj sem fog emelkedni. Szóba került a jegyző teljesítményértékelése, valamint a köztisztviselőké és a belső ellenőrzés éves beszámolója is.

A Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány 2014. éves értékelésével kapcsolatban felmerült a Makovecz-emlékmű témája, itt Dr. Török Miklós kiemelte, hogy a szobrot lehet máshogy is nézni, nem elsősorban arra kell koncentrálni, hogy az angyalnak nincs feje. Kovács Sándor képviselő és Toldi János képviselő is kiemelte, a szobornak közösségi ereje is lehet, hasonló szimbóluma lehet a városnak, mint az Öcsi szobor, vagy Fátyol Misi szobor.

Makó polgármestere kiemelte, nem mérvadóak a Facebookos ellenszavazatok, nem önmagában kell a szoborra tekinteni, hiszen egy emlékhely része lesz. Farkas Éva hozzátette, minden makói fog kapni egy promóciós anyagot, amelyben teljes körű tájékoztatás kapható a projekttel kapcsolatban.

A testület elfogadta a Luczay Aurélné Kiss Aranka Közalapítvány beszámolóját, valamint megszavazták a csatornaprogram befejezésével feloszlóMakó és Térsége Egészséges Környezetéért Közalapítvány éves beszámolóját.

A következő előterjesztésben az idén alakultMakói Települési Értéktár Bizottság éves beszámolójáról volt szó, amely 66 helyi értéket állapított meg és amelynek eddigi elnöke, Marosvári Attila az ülésen lemondott posztjáról.

A 16. előterjesztében az AlföldvízZrt.-vel kötött bérleti-üzemeltetési szerződés módosításáról volt szó, amelyről egy pénteki sajtótájékoztatón fognak bővebben tájékoztatni az érintettek.

Eredménytelenül zárult a Velnök utcai telekpályázat újabb fordulója, mindössze két telek vár már csak gazdára, az önkormányzat pedig újra kiírja majd a pályázatot.

A testület eldöntötte, hogy Makó belép a Tisza és Marosvidéke Jövőjéért Egyesület, valamint hogy a hatályos jogszabályok miatt ezentúl a Csongrád Megyei Levéltár eddigi helye megszűnik és ingyenesen egy új helyiség fog kapni az intézmény, amelynek bérleti díjat nem kell majd fizetnie, de a közüzemi számlákat ők állják majd.

Weszelyné Véghseő Henriett Mária települési képviselő valamint a Makovecz téri lakók kérelemmelfordultak az önkormányzathoz a parkolás ügyében, ugyanis a Hagymatikum környékén nehezen parkolnak a panellakásak lakói. Szóba került többek között egy zárt parkolási rend, valamint egy sorompó felállítása is. Az önkormányzat ezután megvizsgálja majd a lehetőségeteket, majd ezután fogja eldönteni, hogy mi is legyen a teendő, mi a legjobb megoldás a Makovecz tér lakói számára.

A rendőrség éves munkájának elbírálása következett, amellyet online felületen fognak elküldeni az önkormányzatok. Zeitler Ádám, képviselő elmondta szerinte nem olyan fényes a helyzet Makón, jelentős a drogveszély, úgy hallotta számos helyen lehet kábítószerhez jutni a városban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.