Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2014. December 17. 15:05, szerda | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Sorompóról és fej nélküli szoborról is szólt az év utolsó testületi ülése

Sorompóról és fej nélküli szoborról is szólt az év utolsó testületi ülése

Ma tartották a 2014-es év utolsó, egyben ünnepi testületi ülését: szóba került a költségvetés, vitát hallhattunk az útépítésről, valamint szóba került a Makovecz Imre emlékhely és a Makovecz téri parkolás kérdése is.

A Bartók Iskolások ünnepi műsorával kezdődött a testületi ülés, a 4.z osztály tanulói egy Karácsonyváró fantázianevet viselő meghitt énekes-táncos előadást mutattak be.

Az ülés Farkas Éva, polgármesterasszony karácsonyi beszédével kezdődött, majd a testület megkezdte munkáját: első napirendi pontban elfogadták a polgármesteri tájékoztatót az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról. Török Miklós, ellenzéki képviselő kérdőre vonta Farkas Évát, miért nem tartottak ülést, hol volt a polgármester december 4-én és 5-én. A polgármesterasszony elmondta, Budapesten volt, ahol a miniszteri hivatalban tartott megbeszélést.

A képviselők ezután kiemelték az idősek megbecsülését, többen is felszólaltak, hogy elmondják, remekül sikerült a 70 év felettieknek kihirdetett ötezer forint értékű utalványok átadása, sok nyugdíjas nagyon hálásan, könnyek között köszönte meg a város ünnepi ajándékát. Fontos információ, hogy akik nem tudták átvenni az utalványokat, azok a polgármesteri hivatal pénztárában, január 5. és 9. között még megtehetik és ne felejtesenek el magukkal személyi igazolványt vinni.

Makó alpolgármesterétől megtudtuk, a társasági adóknak köszönhetően városunk sportegyesületei minden eddiginél nagyobb támogatást fognak 2015-ben kapni, hiszen, ahogy Czirbus Gábor fogalmazott sosem látott mélységben vannak az egyesületek.

A második napirendi pontban elfogadták a város átmeneti költségvetését, amíg a végleges költségvetés ugyanis nincsen kész, legyen miből kifizetni a januári és februári kiadásokat, például a Bursa Hungarica ösztöndíjakat. Ezután szóba került Makó város 2014. évi háromnegyed éves teljesítménye.

A további pontokban szó esett a város főépítészének tájékoztatásáról, az éves jegyzői beszámolóról, valamint a polgármesteri hivatal munkájáról és az önkormányzat által alkalmazott szakértők tevékenységéről.

Ezek után következtek az előterjesztések: módosították a 2014. évi költségvetési rendeletet, valaminta személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról és a térítési díjakról szóló önkormányzati rendelet módosítása is hatályba lépett. A képviselők megszavazták a képviselőtestületi munkatervet a 2015-ös évre, itt számos módosították szavaztak meg, többek között a Honvéd városrész karbantartásával vagy éppen a fásítással kapcsolatban.

Sor került a felügyelő bizottságok tagjainak delegálására is: a Makói Gyógyfürdő Kft.-t Czirbus Gábor, Dr. Hadik György, Kádár József, Kovács Sándor ésWeszelyné Véghseő Henriett Mária fogja felügyelni, míg a Makói Városfejlesztési Kft.-t Czirbus Gábor, Gáspár Sándor, Kádár József, Kovács Sándor és Toldi János 2015. január 1-től egészen a 2019-es év végéig.

A képviselőtestület ezután felülvizsgálta a köztemetőkre vonatkozó díjakat, aMaros-parti üdülőtelkek 2015. évi bérleti díját, haszonbérleti díjakat, valamint a helyi tömegközlekedést is. A testület döntése szerint egyik díj sem fog emelkedni. Szóba került a jegyző teljesítményértékelése, valamint a köztisztviselőké és a belső ellenőrzés éves beszámolója is.

A Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány 2014. éves értékelésével kapcsolatban felmerült a Makovecz-emlékmű témája, itt Dr. Török Miklós kiemelte, hogy a szobrot lehet máshogy is nézni, nem elsősorban arra kell koncentrálni, hogy az angyalnak nincs feje. Kovács Sándor képviselő és Toldi János képviselő is kiemelte, a szobornak közösségi ereje is lehet, hasonló szimbóluma lehet a városnak, mint az Öcsi szobor, vagy Fátyol Misi szobor.

Makó polgármestere kiemelte, nem mérvadóak a Facebookos ellenszavazatok, nem önmagában kell a szoborra tekinteni, hiszen egy emlékhely része lesz. Farkas Éva hozzátette, minden makói fog kapni egy promóciós anyagot, amelyben teljes körű tájékoztatás kapható a projekttel kapcsolatban.

A testület elfogadta a Luczay Aurélné Kiss Aranka Közalapítvány beszámolóját, valamint megszavazták a csatornaprogram befejezésével feloszlóMakó és Térsége Egészséges Környezetéért Közalapítvány éves beszámolóját.

A következő előterjesztésben az idén alakultMakói Települési Értéktár Bizottság éves beszámolójáról volt szó, amely 66 helyi értéket állapított meg és amelynek eddigi elnöke, Marosvári Attila az ülésen lemondott posztjáról.

A 16. előterjesztében az AlföldvízZrt.-vel kötött bérleti-üzemeltetési szerződés módosításáról volt szó, amelyről egy pénteki sajtótájékoztatón fognak bővebben tájékoztatni az érintettek.

Eredménytelenül zárult a Velnök utcai telekpályázat újabb fordulója, mindössze két telek vár már csak gazdára, az önkormányzat pedig újra kiírja majd a pályázatot.

A testület eldöntötte, hogy Makó belép a Tisza és Marosvidéke Jövőjéért Egyesület, valamint hogy a hatályos jogszabályok miatt ezentúl a Csongrád Megyei Levéltár eddigi helye megszűnik és ingyenesen egy új helyiség fog kapni az intézmény, amelynek bérleti díjat nem kell majd fizetnie, de a közüzemi számlákat ők állják majd.

Weszelyné Véghseő Henriett Mária települési képviselő valamint a Makovecz téri lakók kérelemmelfordultak az önkormányzathoz a parkolás ügyében, ugyanis a Hagymatikum környékén nehezen parkolnak a panellakásak lakói. Szóba került többek között egy zárt parkolási rend, valamint egy sorompó felállítása is. Az önkormányzat ezután megvizsgálja majd a lehetőségeteket, majd ezután fogja eldönteni, hogy mi is legyen a teendő, mi a legjobb megoldás a Makovecz tér lakói számára.

A rendőrség éves munkájának elbírálása következett, amellyet online felületen fognak elküldeni az önkormányzatok. Zeitler Ádám, képviselő elmondta szerinte nem olyan fényes a helyzet Makón, jelentős a drogveszély, úgy hallotta számos helyen lehet kábítószerhez jutni a városban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.