Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 29. 15:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI/fotó: valasztas.hu

Századvég: stabil Fidesz-KDNP előny, végleg szétszakadni látszik a baloldal

Századvég: stabil Fidesz-KDNP előny, végleg szétszakadni látszik a baloldal

A Fidesz-KDNP stabil vezető pozícióból várhatja az őszi önkormányzati választásokat, a baloldal végleg szétszakadni látszik

Mindezt állapította meg a Századvég a július végén készített országos kutatása alapján, amelynek eredményei szerint a Jobbik az első számú ellenzéki párt, az MSZP pozíciója romlott.

A Századvég MTI-hez kedden eljuttatott összegzése szerint a Fidesz-KDNP-re a teljes népesség 35 százaléka szavazna "most vasárnap", a kormánypártok az országgyűlési választások óta lényegében nem veszítettek szavazókat. A Századvég mérései során másodszor fordult elő, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t, így 2014 júliusában 14 százalékkal a második legnépszerűbb párt a teljes népesség körében - közölték. A szocialisták támogatottsága 9, a Demokratikus Koalícióé 6, az LMP-é 4, az Együtt-PM-é 3 százalék, más pártokra a teljes népesség 2 százaléka szavazna a kutatás alapján.

Az alapítvány azt is megállapította, hogy a kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is egyértelmű: ebben a közegben 53 százalékos a pártszövetség támogatottsága. A biztos szavazók körében a Jobbikra 18, az MSZP-re 12, az LMP-re 4 százalék voksolna, az Együtt-PM támogatottsága 4, a Demokratikus Koalícióé 7 százalékos. A fentieken kívül más pártra a biztos szavazó választók 2 százaléka adná a szavazatát.

A kutatás érdemi változásként számol be az MSZP gyengüléséről és a DK ezzel párhuzamos erősödéséről. "Mindez azt jelenti, hogy a baloldali pártok elsősorban egymástól hódítanak el szavazókat, nem a bizonytalan választók közül" - írta a Századvég, megjegyezve: együtt a baloldal jelenleg sem erősebb, mint 2014 áprilisában volt, amikor a szereplők közös listán indultak.

A Századvég szerint megdöbbentő képet mutat a hazai baloldal, ha saját szavazóik körében vizsgálják vezető politikusaik kedveltségi/elutasítottsági indexeit: az elmúlt hónapok választási küzdelmei és belharcai után jól láthatók a törésvonalak a korábban szövetséges pártok választói körében.

Gyurcsány Ferenc népszerű ugyan saját pártjában, az MSZP és az Együtt választóinak többsége azonban már elutasítja - írták, hozzátéve: hasonló a korábbi MSZP-elnök és kormányfőjelölt Mesterházy Attila helyzete, akit a DK és különösen az Együtt választói nem kedvelnek. Bajnai Gordon népszerű saját pártjában és a DK-ban, de a többség már nem szimpatizál vele az MSZP-ben - derül ki a felmérésből, amely szerint az új szocialista elnök, Tóbiás József népszerűsége mindenhol alacsony, még saját szavazói körében is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.