Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 22. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Színekkel varázsol derűt a Miskolci Nemzeti Színház

Színekkel varázsol derűt a Miskolci Nemzeti Színház

Színekkel varázsol derűt az idei évadban a Miskolci Nemzeti Színház, amely ebben az évadban ünnepli 190. születésnapját - hangzott el a teátrum szerdai évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Kiss Csaba igazgató elmondta: minden hónapnak lesz egy jellemző színe, amely egy kis játékosságot, plusz gazdagságot ad majd a bemutatóknak. Azt a műfaji és stiláris gazdagságot szeretnénk estéről estére a közönség elé tárni, amely a színháznak két és félezer éve a lényege. "Gondolat és érzelem, nevetés és megrendülés, zene, tánc, költészet" - fogalmazott a direktor.
Elmondta: szeptemberben a reménylila dominál, amely az öregség, a bűnbánat, a fájdalom, a nosztalgia, az érzékenység, a figyelmesség és a luxus színe. Ekkor láthatják a Lili bárónő című operettet, a Négyszögletű kerek erdő mesét és a Rómeó és Júlia táncelőadását.
Október a szüreti narancs, az ősz színe: "játékosság, vidámság, a szellem és a libidó egyensúlya, az élet könnyebbik oldala". Bródy Sándor A tanítónője, Az ember, az állat és az erény című darab, valamint Gregg Opelka, C'est la vie című műve szerepel a palettán - sorolta.
Novembert a Szinva-kék jellemzi, amely a halhatatlanság színe, és rámutat a kényelem, a tehetség, a szavahihetőség és a kitartás fontosságára. Ebben a hónapban láthatják a nézők a My Fair Ladyt, illetve a Kézről kézre című darabot. December nem véletlenül toll-fehér, ekkor válik valóra a lélek győzelme az anyag felett, a jóság, a sokoldalúság, a túlvilág, a transzcendencia, és néhol a gyász színe. Ennek megfelelően Csehov Sirály és Georg Büchner Woyzeck című alkotása csábítja a nézőket a színházba - hangoztatta.
A januári borvörösben az élet színe, a felébredés, az újraszületés, a szenvedély kap helyet, a sötétebb árnyalatai a dühöt, az erőt, a lebírhatatlan vágyódást, a gonoszságot hordozzák. Műsoron lesz a Don Giovanni és Ibsen Rosmersholmja.
Februárban a hajnal-türkiz a főszereplő, az állandóság, az érzékenység, a bizakodás és kitűnő ízlés megtestesítője. A Sirály és Vajda János Don Perlimplin, valamint Don Cristobal kortársoperája látható majd Keszég László rendezésében.
Márciusban az ultramarin uralkodik, a csend, a nyugalom, a kitartás és a férfiak színe, amely hűséget, bölcsességet, bizalmat is jelent egyben. Szerepet kap Weöres Sándor Holdbéli csónakosa és Michael Frayn Függöny fel! című bohózata.
Áprilist neonzöldre festik a színházban, ez a fiatalság, a tettrekészség, a feltűnés, a szemtelenség színe, de benne van a termékenység is. Sötétebb, mélyebb tónusa a pénzre, anyagiakra utal. Ekkor rendezik meg a Határtalan napokat.
Május már az érett napsárgát hozza, a Nap, az isteni fény, az örökkévalóság színe, inspirációt és a boldogság utáni vágyat jelképezi. Anton Pavlovics Csehov De mi lett a nővel? című darabját mutatják be.
Június rózsaszínű, a test és a hús színe, érzékenység, törődés, édes kifinomultság, de sebezhetőség, a kiszolgáltatottságtól való félelem is benne van. Miskolc ekkor válik operafővárossá a Bartók+ Operafesztivál részeként - hangsúlyozta Kiss Csaba.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben