Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Április 12. 09:39, szombat | Helyi
Forrás: promenad.hu

Szőcs Petra kapta a Makói Medáliák díjat

Szőcs Petra kapta a Makói Medáliák díjat

Szőcs Petra kapta „Kétvízköz” című könyvéért a Makói Medáliák díjat. A város önkormányzata által az elsőkötetes költők számára alapított elismerést pénteken adták át a Hagymaházban, ahol a Gyémánt Díjat a 8. osztályos

Makó önkormányzata hagyományteremtő céllal hozza létre 139/2005. (III. 30.). határozatával a Makói Medáliák alkotói díjat a József Attila centenárium alkalmából.
A díjat fiatal, elsőkötetes magyar költő kapja meg emlékplakett (elkészítésére kiírt pályázatot Csányi Katalin szobrászművész, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem asszisztense nyerte 2005-ben) és százezer forint pályadíj formájában.
Az irodalmi díjat szakmai zsűri javaslata alapján a képviselő-testület ítéli oda évente. A zsűri tagjai: Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland irodalmárok, valamint Mátó Erzsébet a makói József Attila Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója.
Az elismerést eddig Haraszti Ágnes, Kollár Árpád, Bálint Tamás, Varga Zoltán Tamás, Svébis Bence, Simon Márton, Deres Kornélia és Áfra János vehette át Makón.

A zsűri választása idén Szőcs Petrára esett. Első kötete 2013-ban a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg Kétvízköz címmel.

Szőcs Petra első, Kétvízköz című kötete a szilánkos családtörténetek hol gyermeki, hol pedig felnőtt nézőpontú darabjait tartalmazza. Abszurd és morbid humor, több kultúrájú, erdélyi magyar és román környezet, elhallgatott és kiüvöltött, maró titkok jellemzik a versek állagát. A Kolozsváron született, ma Budapesten élő költő kötetét lelkesen fogadta az irodalomkritika és a versbarát olvasók egyaránt. Film, színház, költészet - Szőcs Petra ebben a háromszögben alkot. A Kétvízköz című kötete a makói Medáliák-díj méltó darabja – írta róla Orcsik Roland a méltatásban.

Az április 11-én, pénteken a Hagymaházban megrendezett makói Versünnepen kapta meg a kiválasztott makói diák a Gyémánthíd-díjat – a vele járó számítógéppel és egyesztendős internet-előfizetéssel – is. A díjat mindig egy tehetséges és rászoruló makói általános iskolás kapja. Ebben az évben Makó Város Önkormányzat Képviselő-testület Oktatási, Művelődési, Szociális és Egészségügyi Bizottsága Kurusa Annát, a KLIK Makói Tankerülete Makói József Attila Gimnázium 8/a osztályos tanulóját választotta ki.

Szőcs Petra Kolozsváron született, jelenleg Budapesten él, az ELTE magyar–német, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakán végzett. Petra elmondta, 2008-ban, 27 esztendős korában kezdett el verseket írni. Az irodalmár szerint a forgatókönyvírás a költészethez hasonló kreatív folyamatokat igényel. Az első versei is „a saját életében végzett kutatómunka”, visszaemlékezések során, a forgatókönyvekhez készített jegyzetekként születtek. Szőcs Petra költeményeiben saját történeteit mondja el, van olyan verse, amely egy kis szinopszis.

Petra komoly inspirációnak érzi a Makói Medáliák díjat. Fontosnak tartja a visszajelzéseket; a mostani elismerést legalább akkora örömmel fogadta, mint amikor a versírás kezdetén ráébredt, hogy költeményeit mások is olvassák, nem csak az az öt ember, akiknek ő maga megmutatta alkotásait.

A pénteki díjátadón Buzás Péter polgármester elmondta, a makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy a városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.

Pénteken adták át a gyémánt díjat is, melyet makói 8. osztályos tanulónak adományoznak. Idén a díjat - laptop, plusz egy éves internet előfizetés – Kurusa Anna kapta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben