Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szülőket is tanítanának a tudatos nethasználatra

Szülőket is tanítanának a tudatos nethasználatra

A gyerekek után áprilisban szülőkhöz és pedagógusokhoz látogat el „Az internet nem felejt” csapata.

A diákok oktatása ugyanis nem elegendő, a felnőtteknek is tisztában kell lenniük az internet veszélyeivel – mondta el rádiónkban Balatoni Monika, a KIM államtitkára. A munka ezzel nem ért véget, további cél, hogy a németekkel együttműködve elérjék: az Európai Unió is szigorítsa, egységesítse az adatvédelmi szabályozást.

Az államtitkár összegzésében elhangzott, 2012-ben és 2013 végén egy-egy törvénycsomagot fogadott el az országgyűlés a gyermekek védelmében, a második gyerekbarát törvényünk három konkrét pillérre épült. Egyrészt zéró toleranciát hirdetett a kiskorúak ellen elkövetett sérelmekkel szemben, a megelőző pártfogás pedig a prevenció területén jelent nagy előrelépést – véli Balatoni Monika. Hozzátette, „ez azért fontos, mert senki nem születik bűnelkövetőnek, ezért szükséges megvizsgálni azt a hátteret, ami a bűncselekmény elkövetéséhez vezethetett.” A harmadik pillér pedig a gyermekbarát internet.

Balatoni Monika nemrég gyermekjogi és adatvédelmi kérdésekben folytatott megbeszéléseket Genfben. Mint elmondta, a látogatás célja kettős volt: „egyrészt egy globális gondolkodását szerettünk volna elindítani az európai gyermekjogi bizottsággal, a WHO-val és az UNICEF genfi szervezetével, másik cél pedig egy bilaterális együttműködésről való egyeztetés volt a németekkel”.

Hogy miért éppen Németország? A társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a német adatvédelem szigora áll a legközelebb a magyarországihoz. „A németekkel közös célunk, hogy meggyőzzük az EU tagállamait egy egységes szabályozás szükségességéről, úgy hogy ez ne a szigorúbb szabályok enyhítését vonja magával, hanem fordítva, a többi tagállam szigorítsa az adatvédelmi kérdések szabályozását.” Hozzátette ugyanakkor, hogy nem lehet mindent a szabályozástól várni, meg kell találni a megfelelő arányokat, hiszen nem kérdés, hogy az internethasználathoz mindenkinek joga van.

Az internethasználat veszélyeire hívja fel a figyelmet a január óta zajló „Az internet nem felejt” című előadássorozat. „Az eredetileg megcélzott 30 középiskola létszáma már nőtt, mert az előadás híre gyorsan elterjedt, így még többen jelentkeztek rá” - mondta az államtitkár. Többször felmerült ugyanakkor a pedagógusok, szülők ismereteinek hiányossága is. Épp ezért, a felnőttek tudatos internethasználatát célozza meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy új programja, amellyel áprilisban mind a 19 megye kormányhivatalába és Budapestre is ellátogat „Az internet nem felejt” csapata. Az esemény mindenhol ingyenes, regisztrációhoz nem kötött, az érdeklődők a kormányhivataloktól tudhatnak meg részleteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.