Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2015. Július 21. 07:14, kedd | Belföld
Forrás: MTI - fotó: MTI/Soós Lajos

Távozik Vida Ildikó a NAV éléről

Távozik Vida Ildikó a NAV éléről

Az elmúlt hetekben a nemzetgazdasági miniszter többször beszélt Vida Ildikóval, aki a találkozókon jelezte lemondási szándékát, de a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) korábbi vezetője konkrét időpontról nem beszélt.

Mondta Varga Mihály az Origónak. A miniszterelnök joga az új NAV-elnök kinevezése, a tárcavezető így azt nem tudta megmondani, mikor lesz új elnöke az adóhatóságnak.
A portál hétfői cikkében arról írt: a nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően Vida Ildikónak a miniszterelnöknél kellett jeleznie a lemondását, és neki kellett mérlegelnie, hogy azt elfogadja-e. A miniszter feladata a hivatalban lévő elnökkel való közös munka eredményes végrehajtása, ameddig a hivatali ideje tart - jelezte.

Varga Mihály elmondta: Orbán Viktorral is többször beszélt a NAV strukturális átalakításáról, de Vida Ildikó távozásának konkrét időpontjáról nem volt szó. A kormányfő is egyetértett azzal, hogy a NAV új struktúrájához új emberre van szükség, ami nyilván a mostani döntésében is szerepet játszott.

A nemzetgazdasági miniszter eredményesnek nevezte a NAV elmúlt időszakban végzett tevékenységét, rámutatva: eredményesen befejeződött az adóhivatal és a vám- és pénzügyőrség összevonása, növekedtek az adóbevételek, és ezzel párhuzamosan csökkent a feketegazdaság aránya is. A mostani helyzetben megvan a lehetőség arra, hogy az átalakításokat követően még hatékonyabban működjön a szervezet - tette hozzá.

Varga Mihály szólt arról, hogy a kitiltási ügynek nem volt közvetlen köze a mostani helyzethez, mivel az akkori vádakról bebizonyosodott, hogy semmi alapjuk nem volt. A Nemzetgazdasági Minisztérium kivizsgáltatta az ügyet, és semmi visszaélésre utaló döntést nem talált – mondta a tárcavezető.

Volt szó a Vida Ildikó által említett életpályamodellről, de a miniszterelnök is úgy látta, hogy azt csak a strukturális átalakításokat követően, a szervezet megújítása, a szükséges létszám meghatározása után lehet bevezetni – jelezte a miniszter. Az új NAV-elnök kinevezése a miniszterelnök joga, így pontos időpontot nem tudott mondani Varga Mihály, mikor lesz új elnöke az adóhatóságnak - olvasható a portálon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket