Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Október 30. 12:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Testületi ülés: megvan az új alpolgármester!

Testületi ülés: megvan az új alpolgármester!

Czirbus Gábort választották meg a mai rendkívüli testületi ülésen alpolgármesternek, három helyett öt bizottság fogja ezúttal felügyelni a város különböző ágazatait, valamint kinevezésre került két tanácsnok is.

Összesen kilenc napirendi pontot tűzött ki Makó frissen megválasztott polgármestere a ma délelőtt megrendezett testületi ülésre. Eddig lehetetlen volt döntéshozás, az újonnan megalakult testület sarkalatos kérdéseit kellett tisztázni a képviselőknek.

Első pontban, a napirend elfogadása után a szervezeti működési szabályzatot fogadták el a képviselők, majd a rendeletmódosításokat vették figyelembe.

Harmadik pontban a képviselők öt bizottságot alkottak meg: az ügyrendi bizottságot, a Makovecz-bizottságot, az esélyegyenlőségi bizottságot, az emberi erőforrások bizottságát, valamint az agrárbizottságot.

A bizottságok összesen öt taggal rendelkeznek, ebből hármat ad a képviselőtestület, akik közül egyikük az elnök, valamint két további, külsős szakértőt kértek fel a feladatra.

Az ügyrendi bizottságot Dr. Hadik György fogja elnökölni, a képviselők közül Toldi János és Marosvári Attila lesz tag, a Makovecz-bizottságot Kovács Sándor vezeti majd, tagok pedig Gáspár Sándor és Kádár József lesznek. Az esélyegyenlőségi bizottság elnöke Dr. Sánta Sándor lesz, Weszelyné Véghseő Henriett Máriával és Dr. Török Miklóssal fog együtt dolgozni. Az emberi erőforrások bizottságát Toldi János vezeti majdWeszelyné Véghseő Henriett Mária és Zeitler Ádám lesznek tagok. Az agrárbizottság vezetője Kádár József lesz, Kovács Sándor és Dr. Török Miklós lesz még bizottsági tag.

A képviselő testület megválasztott ezen felül még tanácsnokot is, a civil kapcsolatokért Marosvári Attila lesz felelős, valamint a közbiztonsági feladatokat Gáspár Sándor fogja ellátni.

A bizottságok felállítását és annak tagjainak delegálása ellen többen is felszólaltak az ellenzék részéről: Dr. Török Miklós és Marosvári Attila is kifogásolta, hogy minden külsős tagot a polgármesteri oldal delegált, az ellenzéknek nem volt ebbe beleszólása és a bizottságok elnöki posztjait is csak Fideszes képviselők kapták meg. A Jobbik képviselője Zeitler Ádám megkérdőjelezte a a tanácsnoki pozíciók létrehozását, szerinte nem sok szerepük lesz majd.

Ezután a külsős tagok eskütétele következett, majd a képviselők titkos szavazással, 11 igen, 1 tartózkodással (valószínűleg pont a jelölt nem szavazott önmagára) megszavazták Czirbus Gábort, alpolgármesternek. Makó polgármestere, Farkas Éva elmondta, ígérete szerint két alpolgármester lesz Makón, a másodikat jövő év januárjában fogja kinevezni, aki majd a városfejlesztésért és a helyi vállalkozókkal tartott kapcsolatokért lesz felelős.



Az ülés hatodik pontjaként megszavazták a városvezetők illetményét és költségtérítését. Az előző polgármester, Dr. Buzás Péter 521 ezer forintot keresett havonta, valamint 156 ezer forint költségtérítésben részesült, Marosvári Attila alpolgármester pedig 496 ezer forintot keresett, 99 ezer forintos juttatás mellett.

A törvényben rögzített számok alapján, amelyet lakosságszámtól függően állapítanak meg Farkas Éva, polgármester asszony fizetése 523 ezer forint lesz havonta, költségtérítésként pedig fizetése 15%-kát, 78 ezer forintot fog kapni. Czirbus Gábor, főállású alpolgármester a polgármester fizetésének 90 %-át, havi 471 ezer forintot fog keresni, 70 ezres költségtérítés mellett.

A továbbiakban a képviselők elfogadták az önkormányzat és a polgármester az október 23-i ünnepi testületi ülésen ismertetett programját, valamint az önkormányzati társulásokba delegált tagok személyét.

Az utolsó napirendi pontban megszavazták a képviselők a polgármesteri hivatal akadálymentesítésének TÁMOP-os pályázatának benyújtását, valamint a kormányhivatal visszaköltözését a Városházára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.