Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2014. November 26. 13:15, szerda | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Testületi ülés: Új vezetőség a városi cégek élén!

Testületi ülés: Új vezetőség a városi cégek élén!

Napirend előtti hozzászólásokkal kezdődött a mai napon a rendes testületi ülés, majd szó esett az adóbevételekről, Buzás Péter végkielégítéséről és a város tulajdonában lévő cégek vezetőinek kinevezéséről.

A napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a novemberi, rendes testületi ülés. Kovács Sándor szerintnem jó időzítése a járdaprogramnak, az előző vezetőség a kampányidőszakra időzítette a munkát. Erre válaszolva Czirbus Gábor, alpolgármester kiemelte, még nincs kész teljesen a program, hétfőn egyeztetés volt, dec. 15-ig valamennyi utca helyre lesz hozva, a tavaszi helyreállítások, például a füvesítés pedig április 15-ig lesz kész.

Az első előterjesztésben a mai adóbevételekről volt szó, azok felhasználásáról és a helyi adók rendeleteinek felülvizsgálatáról. Makó városban az előírt helyi adókból november elejéig 1200,1 millió forint, gépjárműadóból 142,4 millió forint került befizetésre, melynek csupán 40 %-a, azaz 56,9 millió forint képez helyi bevételt, 60%-a központi költségvetés bevétele. Összesen tehát 1257 millió forint helyi bevétel került átutalásra a helyi költségvetés részére, amellyel teljesült az éves helyesbített előírás.

Második előterjesztésben a mezőőri járulékok változásáról döntött a testület, a harmadik napirendi pontban pedig megváltoztatták a város költségvetési rendeletét.

A 4. számú előterjesztés alapján Dr. Buzás Péter a jogszabályoknak megfelelően három havi fizetésének megfelelő összeget fog kapni végkielégítésként. Dr. Hadik György képviselőúr felvetette, hogy a testület javasolja az egykori polgármesternek, hogy ajánlja fel a mintegy másfél millió forintos összeget a szegények, december 20-i karácsonyán.

A testület pályázatot ír ki az ENI intézményének vezetői posztjára.

A Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. ezentúl két ügyvezetővel Gajda Ferenc Csabával és Márton Imrével fog egy éven keresztül működni, előbbi a Hagymaházat, utóbbi a Sportcsarnokot fogja irányítani havi 350 ezer forintos fizetéssel.

A Makó Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-t egy évig Nagy Nándor fogja irányítani, szintén 350 ezer forintért.

A Makói Városi Televíziót ezentúl egy évre továbbra is Nagy Nándor fogja irányítani, hasonlóan a városgazdálkodáshoz. Ezért fizetést nem fog kapni, hiszen előbbiért már kap fizetést.

A Makói Városfejlesztő Kft. könyvizsgálója Sarkadi Attila lesz.

Új rámpa fog épülni a Munkaügyi Hivatal előtt, csökken a Budo-Klub által bérelt helyiségének díja, az egyesület havi 12 ezer forint helyett valamivel kevesebb, mint 3 ezer forintot fog fizetni.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Makói Alapszervezete és Ifjúsági Tagozata a Trianoni békediktátum évfordulójára egy vörös tölgyet ültetett, amelyet eddig ideiglenesen helyeztek el, végleges helye pedig a Petőfi Parkban lesz. Az ültetés részben az elcsatolt területekről származó földbe fog kerülni.

Vertán Endre emlékére is fát fognak ültetni Weszelyné Véghseő Henrietta és Gáspár Sándor javaslatára. A Kassai utcában elültetendő fát az idősek otthonának épületénél helyeznék el, a jövő évi Vertán-telepi napon pedig emléktáblát avatnának. Zeitler Ádám képviselő elmondta, az emléktábla mellett fontos lenne Vertán Endre sírját is megfelelően gondozni, valamint kiemelte, hogy más makóért sokat tevő személyiségek sírjaira is figyelmet kellene fordítani.

A nyilvános rendeletek elérhetők az alábbi címen:http://new.mako.hu/kepviselo-testuleti-ules/

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 13:01, szerda | Belföld

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak az oltásra

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra interneten és postai úton - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán.

2021. Január 20. 12:01, szerda | Külföld

Elnökségének vívmányait dicsérte búcsúbeszédében Donald Trump

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.

2021. Január 20. 11:00, szerda | Belföld

Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek,

2021. Január 20. 09:57, szerda | Belföld

Óriási kannabiszültetvényt számoltak fel a rendőrök Remeteszőlősön

Csaknem ezer tőből álló kannabiszültetvényt számoltak fel hétfő kora reggel egy remeteszőlősi ház pincéjében - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.