Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. November 26. 13:15, szerda | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Testületi ülés: Új vezetőség a városi cégek élén!

Testületi ülés: Új vezetőség a városi cégek élén!

Napirend előtti hozzászólásokkal kezdődött a mai napon a rendes testületi ülés, majd szó esett az adóbevételekről, Buzás Péter végkielégítéséről és a város tulajdonában lévő cégek vezetőinek kinevezéséről.

A napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a novemberi, rendes testületi ülés. Kovács Sándor szerintnem jó időzítése a járdaprogramnak, az előző vezetőség a kampányidőszakra időzítette a munkát. Erre válaszolva Czirbus Gábor, alpolgármester kiemelte, még nincs kész teljesen a program, hétfőn egyeztetés volt, dec. 15-ig valamennyi utca helyre lesz hozva, a tavaszi helyreállítások, például a füvesítés pedig április 15-ig lesz kész.

Az első előterjesztésben a mai adóbevételekről volt szó, azok felhasználásáról és a helyi adók rendeleteinek felülvizsgálatáról. Makó városban az előírt helyi adókból november elejéig 1200,1 millió forint, gépjárműadóból 142,4 millió forint került befizetésre, melynek csupán 40 %-a, azaz 56,9 millió forint képez helyi bevételt, 60%-a központi költségvetés bevétele. Összesen tehát 1257 millió forint helyi bevétel került átutalásra a helyi költségvetés részére, amellyel teljesült az éves helyesbített előírás.

Második előterjesztésben a mezőőri járulékok változásáról döntött a testület, a harmadik napirendi pontban pedig megváltoztatták a város költségvetési rendeletét.

A 4. számú előterjesztés alapján Dr. Buzás Péter a jogszabályoknak megfelelően három havi fizetésének megfelelő összeget fog kapni végkielégítésként. Dr. Hadik György képviselőúr felvetette, hogy a testület javasolja az egykori polgármesternek, hogy ajánlja fel a mintegy másfél millió forintos összeget a szegények, december 20-i karácsonyán.

A testület pályázatot ír ki az ENI intézményének vezetői posztjára.

A Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. ezentúl két ügyvezetővel Gajda Ferenc Csabával és Márton Imrével fog egy éven keresztül működni, előbbi a Hagymaházat, utóbbi a Sportcsarnokot fogja irányítani havi 350 ezer forintos fizetéssel.

A Makó Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-t egy évig Nagy Nándor fogja irányítani, szintén 350 ezer forintért.

A Makói Városi Televíziót ezentúl egy évre továbbra is Nagy Nándor fogja irányítani, hasonlóan a városgazdálkodáshoz. Ezért fizetést nem fog kapni, hiszen előbbiért már kap fizetést.

A Makói Városfejlesztő Kft. könyvizsgálója Sarkadi Attila lesz.

Új rámpa fog épülni a Munkaügyi Hivatal előtt, csökken a Budo-Klub által bérelt helyiségének díja, az egyesület havi 12 ezer forint helyett valamivel kevesebb, mint 3 ezer forintot fog fizetni.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Makói Alapszervezete és Ifjúsági Tagozata a Trianoni békediktátum évfordulójára egy vörös tölgyet ültetett, amelyet eddig ideiglenesen helyeztek el, végleges helye pedig a Petőfi Parkban lesz. Az ültetés részben az elcsatolt területekről származó földbe fog kerülni.

Vertán Endre emlékére is fát fognak ültetni Weszelyné Véghseő Henrietta és Gáspár Sándor javaslatára. A Kassai utcában elültetendő fát az idősek otthonának épületénél helyeznék el, a jövő évi Vertán-telepi napon pedig emléktáblát avatnának. Zeitler Ádám képviselő elmondta, az emléktábla mellett fontos lenne Vertán Endre sírját is megfelelően gondozni, valamint kiemelte, hogy más makóért sokat tevő személyiségek sírjaira is figyelmet kellene fordítani.

A nyilvános rendeletek elérhetők az alábbi címen:http://new.mako.hu/kepviselo-testuleti-ules/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek