Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 22. 12:48, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Több mint 30 év után újraindult a rózsanemesítés Magyarországon

Több mint 30 év után újraindult a rózsanemesítés Magyarországon

Több mint három évtized elteltével az idén újraindult Magyarországon az intézményesített rózsanemesítés az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet budatétényi területén, az intézet kutatói egy egyedi, perzsaszem mintájú rózsa nemesítésén dolgoznak - közölte az intézet kommunikációs cége az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint az új növény - amely egy nemes rózsa és a perzsa vadrózsa keresztezéséből jön létre - unikumként jelenhet meg később a piacon, mivel a világon várhatóan egyedül ez lesz az egyetlen olyan nemesített rózsa, aminek a szirmai tövén egy sötét folt található, amely felülről nézve sötét gyűrűnek látszik.
A fehér vagy sárgás szemfolt ugyan nem ritka a nemesített kerti rózsánál sem, a sötét mintázat azonban különleges. A rózsa fényes lombozata pedig igen ellenállóan viselkedik majd a gombabetegségekkel szemben - emeli ki a közlemény.
Boronkay Gábor, a kutatóintézet tudományos munkatársa a közlemény szerint elmondta: egy piacképes rózsafajta előállítása 7-8 évet vesz igénybe, s még néhány év kell a fajta felszaporításához. A nemesítés jelenleg a kezdeti vizsgálatoknál tart, az első eredményeket ősszel kapják meg - tette hozzá.
A közlemény felidézi, hogy a kutatóintézetben a hivatalos rózsanemesítési munka 1981-ben értek véget, amikor Márk Gergely, a világhírű rózsanemesítő nyugdíjba ment. Az azóta eltelt harminckét év alatt világszerte megváltozott a rózsakultúra, így a nemesítőknek új igényekhez kell igazodniuk. Megnőtt az érdeklődés a szokatlan mintázatú virágok iránt, ezért a kutatóintézet különleges és egyedi rózsákat kíván előállítani, amelyekkel kiegészíthető a virágpiac kínálata.
Az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet bárki által látogatható rózsakertje, az úgynevezett Rozárium 2,5 hektáron terül el. Ebből egy teljes hektárt tesz ki csak a rózsaágyások területe, ahol 1200 beazonosított, regisztrált rózsafajta tekinthető meg. Ezek közül 200-at Márk Gergely nemesített. Jelenleg mintegy 8 ezer tő rózsa van kiültetve a Magyarország legnagyobb rózsakertjének számító területen. A legrégibbi rózsa, a 'Versicolor' őse, egyes források szerint, 1250-ben bukkant fel Európában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során