Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 06. 06:00, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Új program indul az általános iskolások környezeti ismereteinek bővítésére

Új program indul az általános iskolások környezeti ismereteinek bővítésére

Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával február 5-én indul az Iskolában az Erdő Program, amelynek során köznevelési intézmények pályázhatnak a 6-14 éves diákok számára erdei iskolai tematikus foglalkozások lebonyolítására

- közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Hangsúlyozták, napjainkban rendkívül fontos a fenntarthatósági szemlélet terjesztése, ezért az agrártárca nemcsak az ország fával borított területének növelését támogatja kiemelten, hanem hagyományosan nagy gondot fordít arra, hogy minél több gyermek és fiatal számára váljanak hozzáférhetővé a környezeti nevelési és szemléletformáló események.

Ismertetik, hogy hétfőtől regisztrálhatnak a hazai köznevelési intézmények az Iskolában az Erdő Programban való részvételre, amely során az Országos Erdészeti Egyesület által minősített erdészeti erdei iskolák erdőpedagógusai 20-30 fős csoportoknak, osztályoknak tartanak tematikus foglalkozásokat. A programban az erdőpedagógusok játékosan segítik az iskolában zajló környezeti nevelést és ismeretszerzést. Az iskolások széles körű tudásra tehetnek szert az erdők növény- és állatvilágáról, közelebb kerülhetnek a fenntartható gazdálkodás témaköréhez, valamint betekintést nyerhetnek az erdőket kezelő szakemberek munkájába is.

A program több mint tízezer általános iskolás gyereknek nyújthat lehetőséget erdőpedagógiai foglalkozáson való részvételre. Az ingyenes foglalkozásokat hazai köznevelési intézmények igényelhetik a 6-14 éves korosztály számára. A részvételhez a www.iskolabanazerdo.hu weboldalon kell regisztrálni, amelyre február 5-18. között, illetve a keret kimerüléséig van lehetőség. A programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, ahol beérkezési sorrendben ellenőrzik a jelentkezéseket, és a sikeres igénylőket e-mailben értesítik - írják a közleményben.

A program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával.

A közleményben felidézik, hogy Magyarországon a Pilisi Parkerdő területén negyven évvel ezelőtt alapították az első erdei iskolát. Azóta csaknem negyven minősített erdészeti erdei iskolát működtetnek az állami és magán erdészeti társaságok, amelyek évente százezer gyermeket fogadnak programjaikon. Az elmúlt évtizedben az erdei ökoturisztikai infrastruktúra megújulásával összhangban országszerte több százmillió forintból újultak meg az erdei iskolák oktató- és szállásterei, bővült az erdei iskolai eszközrendszer. A Soproni Egyetemen külön erdőpedagógus-képzés biztosítja a megfelelő szakember-utánpótlást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.