Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Augusztus 03. 08:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Újabb helyen várják a poszt-Covid szindrómás gyerekeket Budapesten

Újabb helyen várják a poszt-Covid szindrómás gyerekeket Budapesten

Már három a Semmelweis Egyetemhez (SE) tartozó intézményben látják el a poszt-Covid szindrómával küzdő gyerekeket Budapest - tájékoztatta az egyetem hétfőn az MTI-t.

Az SE I. és a II. számú gyermekgyógyászati klinikája mellett júliustól már a Szent Rókus klinikai tömbben található szakrendelő intézetben is várják azokat a gyerekeket, akiknek korábban bizonyítottan koronavírus-fertőzésük volt, és tartósan különböző tünetektől szenvednek.

Ezeken a rendeléseken azokat a 18 évesnél fiatalabbakat várják , akik a koronavírus-fertőzés után hat-nyolc héttel vagy akár több hónappal is az életminőséget rontó, elhúzódó tünetekkel küzdenek. A szűnni nem akaró légúti panaszok (nehézlégzés, köhögés), a fáradékonyság és a gyengeség is ezek közé tartozhatnak, mint ahogyan a végtagzsibbadás, a fejfájás, a szívdobogásérzés, a mellkasi fájdalom is - írták.

Ha bizonytalan, mással nem magyarázható kiütések, hasmenés, visszatérő hasi fájdalom jelentkezik a koronavírus-fertőzés után, szintén érdemes felkeresni a rendelést, valamint olyan pszichés panaszok megjelenésekor is, mint a szorongás, a depresszió, az alacsonyabb stressztűrő képesség és az ingerlékenység - tették hozzá.

A betegek kivizsgálása és a komplex rehabilitáció ugyanazon egységes egyetemi protokoll alapján történik a szakrendelésen, mint a március óta működő másik két poszt-Covid ambulancián.

Krivácsy Péter, az I. számú gyermekgyógyászati klinika főorvosa és kollégái az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokolljai és nemzetközi ajánlások alapján dolgoztak ki nagyon részletes kérdőíveket, valamint rögzítették a kötelezően elvégzendő laborvizsgálatok rendjét is - ismertették.

Mivel a tünetek nagyon változatosak lehetnek, az ellátásban több szakterület is képviselteti magát: gyermekpulmonológus, gyermekkardiológus, gyermekneurológus, gyermekpszichiáter, klinikai szakpszichológus is.

A VIII. kerületi szakrendelőben a gyermek poszt-Covid ambulancia heti két rendeléssel indult, időpontot online lehet foglalni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során