Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 11. 10:14, péntek | Helyi
Forrás: http://new.mako.hu/

Újra mozizhatnak a makóiak

Újra mozizhatnak a makóiak

Júniustól a Hagymaházban indulhatnak filmvetítések, heti négy alkalommal.

Előbb lakossági fórumon, majd a képviselő-testületi ülésen szavaztak igennel a jelenlévők arra, hogy legyen Makón ismét mozi. Dr. Buzás Péter polgármester április 10-én délutánra hívta össze a makói vállalkozókat, intézményvezetőket és civileket. A város első embere közel ötven résztvevő egyöntetű támogatását tudta tolmácsolni a fórum után a képviselő-testület tagjainak, akik megszavazták a mozi kialakításának költségeit az ez évi általános tartalék terhére. A technológia beszerzése nyomán ez év júniusától a Hagymaház színháztermében indulhatna a rendszeres vetítés, várhatóan heti négy alkalommal.

Nem álom a makói mozi a Városházán megrendezett fórumon vállalkozók, civilek, óvoda- és iskolavezetők mondták el a polgármesternek, hogy megszondázták környezetüket, és mindenkinek az a véleménye, hogy legyen Makón ismét mozi. A városban 2007 óta nincs mozifilmvetítés. A Páger Antal Mozi bezárása óta ugyanakkor folyamatos a lakossági igény arra, hogy a városban filmszínház működjön. A közélet iránt érdeklődők Facebook-oldalon, újságcikkben, de személyesen a polgármesternél is jelezték, a turistabarát fürdővárosban szüksége lenne filmszínházra. Nem csak a turisták, hanem a makói fiatalok és idősebbek érdekében is.

A városházi fórumon Bálint Márta, a Makói Kulturális-Közművelődési NKft. ügyvezető igazgatója elmondta, a mozitechnika az elmúlt években digitálisra váltott, ez pedig lehetőséget biztosít arra, hogy önálló moziépület és gépház megléte nélkül is lehessen megfelelő minőségen filmeket vetíteni. A technológia beszerzése nyomán ez év júniusától a Hagymaház színháztermében indulhatna a rendszeres vetítés, várhatóan heti négy alkalommal.

A digitális mozirendszer egy nagy fényerejű és nagy felbontású projektorból áll, amely a hozzá tartozó szerver segítségével alkalmas premier mozifilmek vetítésére HD minőségben, és csatlakoztatható rá laptop, dvd vagy blu-ray lejátszó is. A vetítő alapfelszereltségében 2D-s filmek vetítésére alkalmas, de a vetítőbe beépül a Dolby 3D passzív technológia is, amely Dolby 3D szemüveggel 3D-s filmek vetítését is lehetővé teszi.

A mozivászon motoros kialakítású, fehér színű, 8 méter széles és 4,5 méter magas. A digitális vetítőből érkező hangjeleket egy Dolby hangprocesszor teszi alkalmassá a Hagymaház meglévő hangrendszerére, vagy más analóg hangrendszerekre való csatlakoztatáshoz.

A digitális technológiai arra is lehetőséget nyújt, hogy olyan közvetítő céggel szerződjön a nonprofit kft, amely segítségével premierfilmeket a többi mozival, így például a szegedi Plázával és más mozikkal egy időben tudja Makón is vetíteni. A közvetítő cégek az alapdíjon túl a jegybevétel 50%-áért nyújtják szolgáltatásukat.

Bálint Márta kiemelte, a résztvevők pedig örömmel fogadták, hogy a Hagymaházban nem csak a vetítés, de a teljes moziélmény létrejöhet, amelynek része a rágcsálnivaló, így a pattogatott kukorica, vagy az üdítőital is. Ez természetesen szükségessé teszi, hogy a színházteremben gyakrabban takarítsanak. Ugyanakkor a jelenlévők azt is hozzátették, minden megtesznek azért, hogy a Hagymaház ne veszítse el színház jellegét, ezért odafigyelnek arra, hogy méltó módon viselkedjenek akkor is, ha épp mozizni érkeznek. Bálint Márta azt is elmondta, jövő nyárra, amennyiben erre lakossági igény van, a kertmozi lehetőségét is meg tudja teremteni a Hagymaház a szabadtéri színpadon.

A résztvevők konszenzusra jutottak: a szolgáltatást el kell indítani, majd a tapasztalatok, a bevétel, a jegyvásárlás függvényében megtartani a mozit Makón. Bálint Márta hozzátette, egyelőre nem tudja megmondani, a működtetés rentábilis lesz-e, de úgy gondolja, a nullszaldó elérhető, ha a makóiak nézőkké válnak. Dr. Buzás Péter ezt azzal egészítette ki, a nonprofit kft. mögött ott áll a város, hogy az esetleges veszteséget fedezze. Ha ez túlzottan nagy, akkor nyilván újra meg kell fontolni, hogy működtethető-e Makón mozi.

A fórum után kezdődő rendkívüli képviselő-testületi ülésen a képviselők – számukra a fórumon elhangzottakat dr. Buzás Péter összegezte – megszavazták a mozi kialakításának nettó húszmilliós költségét az ez évi költségvetés tartalék alapjának terhére.

Címkék: makó, mozi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.