Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Január 05. 13:13, kedd | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Vád alá helyezték a franciaországi szilveszteri vadparti egyik szervezőjét

Vád alá helyezték a franciaországi szilveszteri vadparti egyik szervezőjét

Eljárás indult annak az illegális szilveszteri vadpartinak az egyik szervezője ellen, amelyen csaknem 2500-an vettek részt a franciaországi Bretagne-ban - közölte a helyi ügyész hétfőn.

Philippe Astruc a nyugat-franciaországi Rennes-ben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az 1999-es születésű főszervező büntetlen előéletű. Tiltott rendezvény szervezése, mások életének veszélyeztetése, alkohol tiltott forgalmazása, kábítószer használatának segítése, mások vagyonának megrongálása és bújtatott foglalkoztatás ellene a vád.

Az ügyész kezdeményezte a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését.

A férfit a 36 órán át tartó buli után szombat délután vették őrizetbe Bretagne-ban. A házkutatás során egy, feltételezhetően belépőjegyekből származható nagyobb összeget, kábítószert, hangtechnikai berendezéseket és egy teherautót is lefoglaltak a nyomozók.

A vádemelést megelőző nyomozás során kiderült, hogy a szervező több mint ezer SMS-t küldött szét december 31-én arról, hogy a nyugat-franciaországi Lieruon településen bulit szervez két kiürített hangárban.

Az ügyész szerint azonban elképzelhetetlen, hogy "egyetlen ember szervezzen egy ilyen rendezvényt", ezért a többi szervező azonosítása folytatódik annak érdekében, hogy a bíróságon feleljenek a tettükért. Kiemelte: legalább további három-négy, de az is lehet, hogy valamivel több emberről van szó.

Franciaországban komoly bírálatokat váltott ki, hogy a rendőrség látszólag passzívan viselkedett a külföldön is nagy visszhangot kapott technobuli helyszínén.

"Nem vártunk karba tett kézzel" - hangsúlyozta az ügyész. Elmondta, hogy csütörtök este fél 7 órakor "nem kevesebb mint háromszáz járművet" észlelt a rendőrség Saint-Nicolas de Redon településnél, amelyek két órával később északnak, Lieuron felé indultak.

"Ekkor nyolcvan helyi csendőr megpróbált közbelépni és megakadályozni, hogy a csoport elérje a végső célpontot" - fogalmazott. Este 9 órakor a csendőrök jelentős erőszakkal találták magukat szemben, hárman megsérültek közülük, és egy gépkocsit pedig felgyújtottak - emlékeztetett.

Elmondta: az előre megfontoltságot bizonyítja a helyszín előkészítése, amelyet körbebarikádoztak, a hangárban pedig fény- és hangtechnikai berendezéseket állítottak fel.

A nyomozás során az is kiderült, hogy az Európa minden tájáról érkezett résztvevők 5 eurós belépőt fizettek. Az ügyész megemlítette, hogy spanyolok, olaszok és lengyelek is voltak a vadpartin, s a résztvevők kevesebb mint 5 százaléka viselt maszkot.

Az ügyész a kritikákra válaszul elmondta, hogy a résztvevők több mint kétharmadát, 1645 embert megbüntettek a rendőrök a járványügyi előírások - a kijárási tilalom, a kötelező maszkviselés - megsértése, illetve más szabálysértések, 225 esetben droggal összefüggésben, miután a csütörtök óta a kijárat előtt várakozó rendvédelmi szervek szisztematikusan igazoltattak mindenkit, aki gyalog vagy gépkocsin távozott a helyszínről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése