Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Október 28. 19:18, szombat | Belföld
Forrás: mti

Vasárnap országszerte viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Vasárnap országszerte viharos szélre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

A viharos szél veszélye miatt vasárnapra az egész országra - köztük több megyére és a fővárosra a legmagasabb fokú - figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Többfelé várhatók 100 kilométer/óránál nagyobb, néhol akár 140 kilométer/órás erősségű széllökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest megyére, továbbá Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére adták ki a harmadfokú (piros) figyelmeztetést. Emellett az ország nagy részére másodfokú, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra.

Mint kifejtették: vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású hidegfront halad át az ország felett észak-déli irányban. A front előtt a délelőtti órákban 60-85 kilométer/órás széllökések várhatók.

Majd a szél hirtelen északnyugatira fordul és rövidebb időre többfelé 70-115 kilométer/órássá fokozódik. A 100 kilométer/óra feletti széllökések helyenként az ország egy északnyugati-délkeleti tengelye mentén az úgynevezett szélcsatornában valószínűbbek. A front mentén helyenként nagyobb valószínűséggel a középső területeken villámlás is lehet.

Ezt követően várhatóan a kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben rövid időre néhány alkalommal 110-125 kilométer/óra közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken. Az ország egyéb területein, elsősorban a Dél-Alföld térségében lehet egy-egy 110 kilométer/óra körüli vagy a feletti széllökés. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 kilométer/óra körüli széllökésre is van esély - emelték ki.

Az előrejelzés szerint vasárnap kezdetben túlnyomóan borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, helyenként esetleg zivatar is kialakulhat. Majd a déli óráktól észak felől felszakadozik a felhőzet, de továbbra is lehetnek futó záporok. A leghidegebb órákban 5-10 Celsius-fok lehet. A nappali maximumok általában 10 fok körül alakulnak, de az ország délnyugati harmadán 14-18 fokig melegedhet a levegő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során