Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Szeptember 17. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Véget ért a csatorna-program

Véget ért a csatorna-program

Hat év után befejeződött Makó történetének talán legnagyobb beruházása, a 14 milliárd forintos csatornaprogram, amely uniós és kormányzati támogatással valósult meg.

- Köszönöm szépen Makó és térsége lakosságának az összefogást, és hogy kibírták a kellemetlenségeket. - mondta Dr. Buzás Péter, Makó polgármestere a Hagymaházban rendezett átadóünnepségen, majd hozzátette:a beruházás megvalósulását az egyedi és hatékonynak bizonyult lakosságiönrész-finanszírozás is segítette, mivel a lakástakarékpénztári konstrukció lehetővé tette mind a gerincvezeték, mind pedig a házi bekötések finanszírozását.

A fejlesztésnek köszönhetően már hatszor annyi csatornázott háztartás van a térségben, mint előtte: 2342-ről több mint 14 ezerre nőtt a szám. A kivitelezés időszakában elnyert újabb pályázat során Makó úthálozatának több mint 90 százaléka megújult 1,2 milliárd forintból, ahol eredetileg csak a sávos helyreállításra lett volna keret, ott végül a teljes útfelület új burkolatot kapott.

A város mellett öt térségi község - Apátfalva, Magyarcsanád, Kiszombor, Maroslele és Földeák együtt összesen 550 kilométernyi szennyvízcsatornát, valamint 34 szennyvízátemelőt építtetett meg.

Mindezzel összefüggésben jelentősen fejlődött a szennyvízkezelés is. A meglévő szennyvíztisztító telep biológiai tisztítási kapacitása közel kétszeresére – 52 500 lakóegységre – növekedett. További, a káros környezeti hatásokat csökkentő elemként új szennyvíziszap-kezelő és –elhelyező, napenergiát felhasználó rendszer létesült, amely évente több mint ezer tonna szárazanyag-tartalomban meghatározott mennyiségű, víztelenített iszap kezelésére alkalmas, amelynek végső felhasználója a mezőgazdaság lehet. A fejlesztés eredményeképpen a telep alkalmassá vált arra, hogy csak a lehető legmagasabb hatásfokú biológiai tisztítási folyamaton keresztüljutott, minden hazai és nemzetközi határértéket teljesítő tisztított szennyvíz kerüljön vissza Marosba.

A beruházás eredményeként mind a talajvíz, mind a felszíni vizek, így a Maros terhelése is számottevően csökkent. A projekt megvalósulása hozzájárult a szennyvíztisztítási tevékenységek környezetterhelő hatásainak minimalizálásához és a környezetszennyezés megelőzéséhez, csökkentek a tisztítatlan szennyvizek okozta közegészségügyi kockázatok. A szennyvízberuházás hosszú távon csökkenti a belvízveszély kialakulását, egyúttal védi Makó és térsége ivóvízbázisát is.

A projekt kivitelezésében Makón, Apátfalván és Magyarcsanádon az OMS Környezetvédelmi Kft., az EuroAszfalt Kft. és a Közgép Zrt. alkotta Makó-OEK Konzorcium, Kiszomboron és Földeákon a KEVIÉP Kft., Maroslelén pedig az A-Híd Építő Zrt. a csatornaépítést, a Bonex Kft. a makói csatornarekonstrukciót, a Strabag MML Kft. pedig a szennyvíztelep bővítését és fejlesztését végezte.

Makó polgármestere beszédében külön köszönetet mondott Dr. Ortutay Miklós, projektvezetőnek, Megyesi Pálnak, a Makó-Térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatójának, majd Pozsgai Péter, projektvezető mérnök szimbolikusan átadta a csatornát a városnak, amelyet Buzás Péter azonnal tovább is adott az üzemeltetőnek, az Alföldvíz képviselőjének, aki folytatni fogja majd a programot a jövőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.