Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2013. Január 16. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vigyázat, a téli sportok nemcsak szórakozásról szólnak

Vigyázat, a téli sportok nemcsak szórakozásról szólnak

Az elmúlt napokban beköszöntött a nagy hideg, amellyel együtt járnak a jeges, csúszós utak, ugyanakkor klassz jégpályák és havas síterepek is várják az embert. A tél szerelmesei most már tényleg elővehetik korcsolyáikat, síléceiket és szánkóikat, hogy kiélvezzék a zimankó előnyeit. A téli sportokkal azonban nemcsak a móka jár együtt, hiszen bármikor érhet minket kellemetlen meglepetés. Mit tehetünk, ha sportbalesetet szenvedtünk a sípályán, vagy épp megcsúsztunk a járdán?

A járdán történő megcsúszásokat, baleseteket nyilván nem tudjuk megelőzni, egy sítábor esetén azonban érdemes megfogadni néhány tanácsot. Először is, sítúra esetén készítsük fel testünket a megpróbáltatásra, indulás előtt egy hónappal kezdjük el fokozatosan edzeni, hogy testünk bírja a síelés fokozott igénybevételét. Ezen kívül fontos, hogy síeléskor nap elején alaposan melegítsünk be, hiszen így biztosabban csúszunk, és eséskor is kevesebb veszélynek vannak kitéve izmaink. A megfelelő felszerelés is fontos, a védőruházat kezdők és haladók esetében is jó szolgálatot tesz. Figyeljünk arra, hogy a kötések jól legyenek beállítva, hogy csökkentsük a balesetek kockázatát.

Ezen kívül legyünk tisztában kondíciónkkal és tudásunkkal, ne akarjuk túllépni határainkat! Ha túlságosan gyorsan száguldozunk a sí- korcsolya- vagy szánkópályán, könnyen elveszthetjük a kontrollt, és ezzel nemcsak magunkat, de másokat is veszélybe sodorhatunk.

Téli sportbalesetek alkalmával leginkább a térd, a váll, a lábszár, a kar és a csukló szokott sérülni. A rándulás vagy a ficam viszonylag gyorsan, pár nap alatt kipihenhető, egy esetleges törés vagy szalagszakadás azonban még hónapokig is megkeseríthetik életünket.

A gyógyulás alapvetően a sérült szövet regenerációs képességén és a sérült terület és környékének jó vér- és oxigénellátásán múlik. A hiperbár oxigénterápia az oxigénszint megemelésével jelentősen lerövidítheti a különböző sportbalesetek utána a gyógyulási időt. Ödémacsökkentő hatásának köszönhetően visszaszorítja a sérülés következtében kialakult duzzanatot. Ez azért fontos, mert a duzzanat lelassítja a vér áramlását, és ezzel csökkenti az adott terület oxigénellátását, ami lassítja a gyógyulást. Ezen kívül a terápia javítja az olyan, alapvetően rossz vérellátású területek oxigénszintjét is, mint az inak, szalagok, ízületi tokok. Így több tápanyag jut a sejtekhez, amelynek következtében aktivitásuk is jelentősen megnövekszik, és bomlástermékeik is hatékonyabban ürülnek ki a területről. Csonttörés esetén a kezelés hatására felgyorsul a csontképzés, nő az ásványianyag-tartalom, és a kialakuló csont erős, ellenálló lesz. Ezen kívül a megemelkedett oxigénszintnek köszönhetően felgyorsul a hámképződés, javul a sebgyógyulás is. Összességében mondva tehát lényegesen lerövidül a lábadozási időszak.

„Eddigi tapasztalataink alapján a terápia révén nagyjából felére rövidíthető le a csonttörések, valamint a különböző izom és ízületi sérülések utáni lábadozási idő. Azoknak tehát, akiknek fontos, hogy mielőbb visszaérhessenek régi, megszokott életükhöz, kifejezetten javasolt a hiperbár oxigénterápia” – mondta dr. Szolnoki Nikolett a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

Címkék: tél, téli sportok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:05, hétfő | Életmód

Nem szabad etetni a vízimadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.

2024. Június 16. 10:24, vasárnap | Életmód

Már több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.