Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 27. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Volt egyszer egy Kazánjavító Földeákon

Volt egyszer egy Kazánjavító Földeákon

Közel négy évtized után állt össze ismét a földeáki Kazánjavító egyik brigádja, a közös találkozón felidézték a régi, szép emlékeket, olyan hangulatban, mintha sosem váltak volna el egymástól.

Közel négy évtized után állt össze ismét a földeáki Kazánjavító egyik brigádja, a közös találkozón felidézték a régi, szép emlékeket, olyan hangulatban, mintha sosem váltak volna el egymástól.

Földeákon mind a mai napig működik a kazánjavító, nem volt ez másképp a hetvenes évek elején sem, amikor fiatal munkásokból alakult csapat dolgozott a régi malom épületében. Az akkoriak munkája kemény volt, kézzel hajlították meg a csöveket, nem voltak még modern gépek, el is nevezték magukat Csőcsavaró-brigádnak. Hosszú évek teltek el azóta, a csapatból már mindenki nyugdíjas, közel negyven év után pedig újra összeállt a csapat, hiszen a földeáki Zárda Zárkában baráti összejövetelt rendeztek.

A cég Zsoldos Sándor vezetésével indult el, egyszerre több mint hatvan embernek adott munkát a községben, elsősorban fiatalokat foglalkoztattak, akik betanított munkásként kezdtek, sokan még műszaki rajzot sem tudtak olvasni.

- A munkakörülmények hagytak maguk után kívánnivalót, majdnem minden munka fizikai volt, gépesítve a fúrón kívül gyakorlatilag semmi nem volt. – mondta Ferenczi Imre, egykori részlegvezető, aki kilenc évig dolgozott a Kazánjavítónál. - A munka mindig biztosítva volt, órabéres munka volt, persze a tervet teljesíteni kellett, havonta körülbelül egymillió forintnyi árbevétel volt kötelező, ez a hetvenes években elég komoly összeg volt. A földeáki üzem tudta mindig a legmagasabb árbevételt produkálni, például a szegedivel szemben is. A legnagyobb feladatunk a nagylaki határátkelő vasszerkezete volt (amelyet már elbontottak), de a szegedi Picknek a füstölőüzemét is mi szereltük, ami azóta is működik. Egy-egy gyors munkánál nem is láttuk a műszaki rajzot, a szegedi főnököm diktálta le telefonon keresztül. Ami nekem nagyon tetszett, hogy a hangulat mindig kifogástalan volt, nagyon kevés volt a veszekedés, ez a hatvanvalahány fő nagyon jól összekovácsolódott.

A munkások két műszakban dolgoztak, két brigádban, volt rivalizálás is:

- Bennünk volt a versenyszellem, hiába órabérben dolgoztunk. – mondta Csányi János, aki először munkásként dolgozott, majd ő maga is részlegvezető lett. – Tizenhat évig dolgoztam itt, ez idő alatt a régi, elhanyagolt malomépületből felépítettük az új üzemet, ami ma is látható. Nagyon jó kollektíva volt, törekedtünk arra, hogy a két műszakból egyet csináljunk, nem azért, hogy kiöljük a versenyszellemet, hanem hogy jobban átlátható legyen a gárda.

A Kazánjavító akkori formájában egészen a rendszerváltásig egyben maradt, addig több százan megfordultak munkásként az üzemben. Most először találkoztak az egykori brigádtagok hosszú évtizedek után:

-Egyre jobban vágytunk arra, hogy barátokként találkozzunk, felidézzük a régi emlékeket, beszéljünk a munka szépségeiről, nehézségeiről, fiatalos csínytevésekről. – mondta az esemény szervezője, Csányi József.

A Csőcsavarók szeretnék majd a többiekkel is felvenni a kapcsolatot és eldöntötték, évről évre megrendezik majd a találkozót.

Első sor: Csányi József, Molnár József, Kurunczi Bálint, Józsa Csaba

Második sor: Czveiner János, Bakos József, Ferenczi Imre, Kacsner István, Csányi János, Varga László

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni