Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2012. Január 01. 15:17, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

XVI. Benedek: A fiatalok a béke építői lehetnek

XVI. Benedek: A fiatalok a béke építői lehetnek

A fiatalságnak az alapvető értékekre és erényekre való nevelése kulcsfontosságú a reményteljes jövő biztosítása érdekében – hangsúlyozta vasárnap újévi misén elhangzott beszédében a pápa.

XVI. Benedek a Szent Péter-bazilikában tartott istentiszteleten a Vatikán által a világbéke napjának tekintett újév napján kijelentette: „Hangsúlyozni szeretném azt a tényt, hogy a mai világ horizontját elhomályosító árnyékok ellenére reménnyel tekinthetünk a jövőbe, ha vállaljuk a felelősséget, hogy a fiatalokat az igazság ismeretében, az alapvető értékek és erények tiszteletben tartására neveljük.” A pápa felszólította a világ vallási vezetőit és nevelőit, küzdjenek a „relativizmus kultúrája” ellen, és a béke és az igazság értékeire neveljék a fiatalokat.

A fiataloknak „meg kell tanulniuk a békés egymás mellett élés fontosságát és művészetét, a kölcsönös tiszteletet, a párbeszédet és megértést. A fiatalok természetüknél fogva nyitottak ezekre a magatartásformákra, de a társadalmi valóság, amelyben felnőnek, arra késztetheti őket, hogy ellentétes módon gondolkodjanak és cselekedjenek, intoleráns és erőszakos módon” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő. A „béke építői” lehetnek viszont, ha megfelelő nevelésben részesülnek – tette hozzá.

A 84 éves pápa fáradtnak látszott a mise alatt, de erős volt a hangja, és mosolyogva beszélgetett a szertartás idején ajándékot hozó családokkal és gyermekekkel. Derülten nézett egy cumis kisbabát, akinek a szülei előtte térdeltek. Ahogyan az elmúlt hónapokban, a pápa most is kerekeken gördülő emelvényen tette meg a bazilika bejárata és a főoltár közötti távolságot. A Vatikán szerint erre a megerőltetés csökkentése érdekében van szükség, de semmilyen egészségügyi okot nem említettek.

Szokásos vasárnapi úrangyala imádsága után a katolikus egyházfő üdvözölte a Szent Péter-bazilika előtt összegyűlt több tízezres tömeget, s külön is békés és sikerekben gazdag új esztendőt kívánt az olasz népnek és Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.