Blog | Koskacukor
2014. December 28. 20:56, vasárnap
Mézeskalács marciánnal, szilvalekvárral

Mézeskalács másképpen...
Mézeskalács marcipánnal, szilva lekvárral
Hozzávalók (20x30 cm tepsihez):
3 1/2 bögre (1 bögre=2,5 dl) liszt
1/2 bögre méz
1 bögre cukor
125 g vaj
1 tojás
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál gyömbér
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
50 g darált dió
csipet só
Továbbá:
25 dkg házi vagy kész marcipán (jó minőségű)
150 g házi szilvalekvár
Tetejére:
1 csésze porcukor
3 evőkanál víz
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a diót.
A vajat felolvasztjuk a cukorral, a mézzel és a fűszerekkel. Hozzákeverjük a tojást, majd az egészet a liszthez adjunk. Jól összedolgozzuk, hűtőbe tesszük legalább fél órára.
Két cipóra osztjuk, majd kinyújtjuk egyforma (20x30 cm) nagyságúra.
A marcipánt porcukrozott felületen szintén kinyújtjuk szép vékonyra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk egy tészta lapot, amit jól megkenünk szilvalekvárral. Rátesszük a marcipánt, szintén megkenjünk szilvalekvárral, majd a tetejére helyezzük a második tészta lapot.
Kicsit törik, ezért érdemes szilikon lapon nyújtani, mert könnyebben áthelyezhető.
Előmelegített 180°C-os sütőbe sütjük 25-30 percig. Vigyázzunk ne legyen nagyon piros a teteje, mert akkor kemény lesz a tészta.
Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. ezután emeljük ki a tepsiből. Fóliába csomagolva hagyjuk egy éjszakát pihenni. Vízben elkevert porcukorral kenjünk meg a tetejét vékonyan.
Légmentesen tárolva több napon keresztül tárolható. Éppen ezért már karácsony előtt pár nappal akár el is készíthetjük megkönnyítve a dolgunkat.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2014. December 30. 09:21, kedd | Koskacukor
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Karácsony után is finomat
2014. December 29. 10:19, hétfő | Koskacukor
Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött karaj
Szilveszteri hidegtálra