Városlista
2021. július 25, vasárnap - Kristóf, Jakab

Hírek

2012. Augusztus 22. 11:19, szerda | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Ügyészségi vizsgálat egy osztrák pártelnök Facebook-oldala miatt uszítás gyanújával

Ügyészségi vizsgálat egy osztrák pártelnök Facebook-oldala miatt uszítás gyanújával

Vizsgálatot indított az osztrák ügyészség antiszemita uszítás gyanújával egy osztrák ellenzéki pártelnök közösségi oldalán közzétett, tiltakozásokat kiváltó karikatúra miatt - számolt be a Die Presse című lap szerdán.

A Heinz-Christian Strachénak, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökének facebookos oldalán közzétett rajz miatt a hatóság hivatalból indított vizsgálatot. A karikatúra egy asztalnál ülő kövér, frakkos bankárt ábrázol, előtte egy halom étellel. A kormányt jelképező pincér alázatosan kiszolgálja a bankárt, míg az ugyanannál az asztalnál ülő, a népet jelképező sovány alaknak csak egy csont van a tányérján. A bankárt hajlott orral ábrázolják, a mandzsettáján hatágú csillagok láthatók.
Az antiszemita kliséket idéző képet élesen bírálta mások mellett Oskar Deutsch, a Bécsi Izraelita Hitközség elnöke és az egyesült államokbeli Rágalmazásellenes Liga is. A liga elnöke, Abraham H. Foxman Strachét közleményében "az osztrák politika szégyenének" nevezte. Deutsch kijelentette: a kép az 1930-as, 1940-es években a náci párt lapjában, a Stürmerben megjelent karikatúrákra hasonlít.
Strache visszautasította a bírálatokat. "Mindenféle antiszemitizmust alapvetően és élesen visszautasítok" - írta üzenőfalán. Állítása szerint a képen nem Dávid-csillagok láthatók, és csak a bankokkal, illetve az Európai Stabilitási Mechanizmussal szembeni bírálatát akarta kifejezni vele. A bejegyzés mellé a rajz eredeti, 1960-as évekből való változatát töltötte fel, amelyen kisebbre rajzolták a bankár orrát és nincsenek csillagok a ruhája ujján.
A bevándorlásellenes, nem ritkán szélsőjobboldali szólamokat hangoztató populista párt megnyilvánulásai miatt többször is indult már ügyészségi vizsgálat közösség elleni izgatás gyanújával.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 24. 08:46, szombat | Külföld

Oltásért szabadnap jár Romániában

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

2021. Július 24. 07:00, szombat | Külföld

Római utat találtak a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

2021. Július 23. 17:03, péntek | Külföld

Már több mint 1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában

Már több mint 1,5 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében - közölte a kínai egészségügyi hatóság pénteken.

2021. Július 23. 15:02, péntek | Külföld

Töretlenül emelkedik a fertőzöttek száma Belgiumban

Belgiumban a koronavírus-járvány terjedésének több mint két hete tartó töretlen növekedése valamelyest mérséklődött, Hollandiában közel ezerrel csökkent a napi átlagos fertőzöttszám,