Városlista
2021. július 25, vasárnap - Kristóf, Jakab

Hírek

2012. Augusztus 22. 09:57, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kifakadt Angela Merkel ellen az ideiglenes román államfő

Kifakadt Angela Merkel ellen az ideiglenes román államfő

Kifakadt Angela Merkel német kancellár ellen egy kedd esti televíziós interjúban Crin Antonescu ideiglenes román államfő azt követően, hogy a román alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt népszavazást.

Az Antena 3 hírtelevíziónak adott, élőben közvetített interjúban Antonescu azt javasolta Angela Merkelnek, hogy vigye Németországba az államfői tisztségbe visszatérni készülő Traian Basescut.
"Romániának nem kell rezervátumnak lennie, ahol bármi megtörténhet. Mindez csak azért, mert úgy tetszik egyeseknek, akik nem Romániában élnek, nem Romániában fizetnek adót és nem szenvedik el a románokat sújtó visszaéléseket, kezdve a népszavazás megcsúfolásával" - jelentette ki Crin Antonescu. Hozzátette: "Vigye (Traian Basescut) Merkel asszony Németországba. Németország nagy és virágzó ország, adjon ott Basescunak és a Demokrata Liberális Pártnak (PDL) egy darab földet és játsszon ott velük basescust, ne Romániában".
Kijelentésével Crin Antonescu arra a kormányzó romániai Szociál-Liberális Szövetség (USL) köreiben elterjedt nézetre utalt, miszerint Basescu leváltása az Európai Unió, és elsősorban Németország nyomásgyakorlása miatt nem sikerült.
Antonescu a tévéinterjúban kijelentette azt is, Traian Basescu már nem legitim államfője Romániának, és a közvéleménynek kell nyomást gyakorolnia rá, hogy lemondjon a tisztségéről. Úgy vélte, az államfő leváltására szavazó polgárok bármilyen törvényes formát öltő nyomása indokolt.
Antonescu július 6. óta tölti be ideiglenesen a köztársasági elnöki tisztséget, amikor a parlament felfüggesztette tisztségéből Traian Basescut.
Victor Ponta miniszterelnök a román közszolgálati televíziónak kedd este adott interjúban lényegesen visszafogottabban értékelte a népszavazás érvénytelenítése utáni helyzetet. Kijelentette, képes úgy is kormányozni az őszi választásokig, hogy Traian Basescu tölti be az államfői tisztséget. Hozzátette, ha Basescu visszatér az elnöki palotába, megpróbál úgy kormányozni, hogy ne kelljen kapcsolatba lépnie az államfővel. Nem egyeztet vele telefonon sem, és nem megy el az államfő által vezetett Legfőbb Védelmi Tanács üléseire sem, ha annak napirendjén nincsenek fontos kérdések. Ponta hozzátette, tekintettel lesz az alkotmánybíróság vonatkozó határozatára, és abba sem fog immár beleszólni, hogy Traian Basescu képviselje Romániát az Európai Tanács ülésein.
Traian Basescu még nem szólalt meg a nyilvánosság előtt az alkotmánybíróság határozatának keddi kihirdetése óta.

Címkék: Románia-politika

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 24. 08:46, szombat | Külföld

Oltásért szabadnap jár Romániában

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

2021. Július 24. 07:00, szombat | Külföld

Római utat találtak a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

2021. Július 23. 17:03, péntek | Külföld

Már több mint 1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában

Már több mint 1,5 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében - közölte a kínai egészségügyi hatóság pénteken.

2021. Július 23. 15:02, péntek | Külföld

Töretlenül emelkedik a fertőzöttek száma Belgiumban

Belgiumban a koronavírus-járvány terjedésének több mint két hete tartó töretlen növekedése valamelyest mérséklődött, Hollandiában közel ezerrel csökkent a napi átlagos fertőzöttszám,