Városlista
2021. július 25, vasárnap - Kristóf, Jakab

Hírek

2014. Március 27. 11:16, csütörtök | Helyi
Forrás: Kozserán Beáta

Makói artista a Porond csillaga

Makói artista a Porond csillaga

A makói Nagy Ferenc, röhnrad akrobata kapta az idei Porond Csillaga díjat a Fővárosi Nagycirkuszban. Feri 24 éves, de máris világszerte ismert német kerekes produkciójával.

Fellépett már Angliában, Németországban, Franciaországban, Romániában, Szlovákiában, Svájcban, Szerbiában, Finnországban, Norvégiában, Dániában, és az Arab Emírségek városaiban is, mint Abu Dhabi, Dubai.


Tanulmányait a makói Kertvárosi Általános Iskolában kezdte, és a (akkori nevén: Erdei Ferenc Szakközépiskola) Keri tornászaként is láthattuk a porondon.
Családjában nem ő az első, aki cirkuszban lépett fel, hiszen nagypapája gyermekkorában hosszú ideig cirkuszi trombitásként szórakoztatta a nagyérdeműt. Elhatározása, hogy artista lesz, mégsem kizárólag innen indult:


- Emlékszem pont egy vasárnap délután volt, a családdal néztük a televíziót, ahol éppen az Állami Artistaképző Intézetről volt egy kisebb összeállítás, és ekkor édesapám mesélt a nagypapa trombitás múltjáról is, hogy mennyire tehetséges volt, és arról is, hogy akkoriban mennyire szegények voltak, ami miatt a nagypapa sem tudott karriert építeni.
Ekkor vettem a fejembe,(15 évesen- szerk.), hogy jelentkezni fogok az Artistaképzőbe, ahova végül fel is vettek.

Nagy Ferenc makói születésű artista az egyik külföldi televízióban


A budapesti artistaképzős iskolaévek után két évig menedzserrel dolgozott, mára már kialakult kapcsolatainak köszönhetően magának intézi a fellépéseket. Munkáit többnyire külföldön, eleinte csak cirkuszokban, majd később színházakban, vidámparkokban, és utcai szórakoztatóként is megmutatta.
Magyarországon csupán a Fővárosi Nagycirkuszban, egyszer a Bajai Axiál napokon, évekkel ezelőtt pedig Makón, a Mi van a puttonyban című előadáson láthattuk.


Munkája mellett több neves versenyen is részt vett keréktornás repertoárjával.
Legemlékezetesebb versenyei közé sorolja a németországi Wiesbadenben megrendezésre került 5 napos Europien Young Circus Fesztivált ahol két különdíjat is nyert 18 évesen, a 25 év alatti kategóriában, és egy Franciaországban megrendezésre került cirkuszfesztivált, ahol szintén 18 évesen már felnőtt kategóriában kapott különdíjat.
Magyarországon 2012 –ben a kétévente megrendezésre kerülő Budapesti Nagy Cirkuszfesztiválon három különdíjat is bezsebelt, és idén március 9-én a Porond Csillagának választotta a szakmai zsűri, a Fővárosi Nagycirkuszban.
A nem mindennapi Rhonrad kerékkel már 10 éve dolgozik, de elmondása szerint még ma is tanul újat:


„Talán most mondhatom el magamról, hogy tudatosan csinálom azt, amibe éppen belekezdek a kerékkel.”- vallott őszintén szenvedélyéről Feri.


Nagy Ferenc a Porond csillaga
(A kép forrása:http://www.fnc.hu)

Hogy miért pont a Rhonrad?

- Ez egy vicces történet- mosolyodik el mesébe illő történetünk főhőse.

- Ahogy felkerültem Budapestre az iskolába, azt sem tudtam mit kell majd csinálnom, vagy mi fog történni. Volt a folyóson egy parafatábla, ahová ki volt tűzve többek között az én órarendem is, és akkor pillantottam meg azt a részt –Nagy Ferenc: Rhonrad-
Akkor még fogalmam sem volt, hogy mi ez, a többiek is csak annyit mondtak, hogy nyugi, ez egy nagy kerék, gurulni kell vele, és állítólag tetszeni fog. Így is volt, a deszkaszám mellett a Rhonrad lett a kedvencem.

Feri jelenleg fél éve a Dubai közönséget szórakoztatja, Makón élő családjához legközelebb csak április közepén utazik haza.


Arra a kérdésre, hogy mit jelent neki a haza szó, a következőket válaszolta:
- Ha bárhová is megyek dolgozni, legyen az pár hónap, fél év vagy egy év, a legelső hely ahova mindig hazautazom, az otthonom, Makó.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 24. 08:46, szombat | Külföld

Oltásért szabadnap jár Romániában

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

2021. Július 24. 08:00, szombat | Belföld

Csaknem kétszer annyi magyar utazott már idén Horvátországba, mint tavaly

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk

2021. Július 24. 07:00, szombat | Külföld

Római utat találtak a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

2021. Július 24. 06:00, szombat | Belföld

Autós üldözés után tartóztatták le, gyereket is veszélyeztetett

Letartóztatott a bíróság pénteken egy büntetett előéletű férfit, akit több mint félórás autós üldözés után fogtak el még kedden a zalaegerszegi rendőrök.