Városlista
2021. július 25, vasárnap - Kristóf, Jakab

Hírek

2012. Augusztus 24. 11:44, péntek | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Módosíthatják az 'elektromos lábbilincs' alkalmazását Ausztriában tiltakozások nyomán

Módosíthatják az 'elektromos lábbilincs' alkalmazását Ausztriában tiltakozások nyomán

Az áldozatok is beleszólást kaphatnak a jövőben abba, hogy erőszakos bűncselekmények tetteseit börtönbüntetésre, vagy "elektromos lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre ítélje-e a bíróság.

Az áldozatok is beleszólást kaphatnak a jövőben abba, hogy erőszakos bűncselekmények tetteseit börtönbüntetésre, vagy "elektromos lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre ítélje-e a bíróság - jelentette be Beatrix Karl igazságügyi miniszter két közelmúltbeli, felháborodást kiváltó esetre reagálva egy televíziós interjúban.

A miniszter az ORF csütörtök késő esti híradójában közölte: kezdeményezi a jogszabály módosítását annak érdekében, hogy a jövőben az áldozatokat is hallgassák meg a döntés előtt.
Az egyik esetben egy 51 éves férfit két év részben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 15 éves lány elleni szexuális bűncselekmények miatt. A büntetés hat hónapos letöltendő részét egy linzi felsőbíróság utóbb a korlátozott mozgásszabadságot jelentő "lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre módosította.
A nemi erőszak áldozata a bíróságon tiltakozott a döntés ellen, és a médiában is hangot adott felháborodásának. A most 20 éves nő nehezményezte a döntés mellett azt is: hivatalosan nem értesítették arról, hogy támadója már nincs börtönben. Egy másik, stájerországi nemi erőszak áldozata a sajtónak elmondta: attól való félelmében, hogy ismét találkozik a férfival, elköltözött a városból, ahol addig lakott. "Nem tudtam arról, hogy kint van, amíg mások meg nem látták az utcán" - mondta.
Az elektromos lábbilincset 2010-ben vezették be Ausztriában, vitáktól övezve. A törvény módosítását most több párt és áldozatvédelmi szervezetek is szorgalmazták. A miniszter kijelentette: véleménye szerint az alkotmányellenes lenne, ha más bűnelkövetőkkel szemben nemi erőszaktevőket nem lehetne "lábbilinccsel" kiengedni a börtönből. Hozzátette ugyanakkor, hogy az alkotmánnyal összeegyeztethető megoldások között lehet az áldozat bevonása a döntésbe. Kijelentette azt is, hogy kezdeményezni fogja a linzi eset felülvizsgálatát a közigazgatási bíróságnál.

Címkék: Ausztria-jog

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 24. 08:46, szombat | Külföld

Oltásért szabadnap jár Romániában

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

2021. Július 24. 07:00, szombat | Külföld

Római utat találtak a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

2021. Július 23. 17:03, péntek | Külföld

Már több mint 1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában

Már több mint 1,5 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében - közölte a kínai egészségügyi hatóság pénteken.

2021. Július 23. 15:02, péntek | Külföld

Töretlenül emelkedik a fertőzöttek száma Belgiumban

Belgiumban a koronavírus-járvány terjedésének több mint két hete tartó töretlen növekedése valamelyest mérséklődött, Hollandiában közel ezerrel csökkent a napi átlagos fertőzöttszám,