Városlista
2021. július 25, vasárnap - Kristóf, Jakab

Hírek

2012. Augusztus 26. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti

Olaszországba visszatért a nyugat-nílusi vírus

Olaszországba visszatért a nyugat-nílusi vírus

Ismét felbukkant a nyugat-nílusi vírus Olaszország északkeleti részén - állítják olasz járványszakértők a Veneto tartományból jelentett újabb fertőzés után.

Már július közepén pozitívnak bizonyult egy venetói véradó mintája a nyugat-nílusi vírusra.
A kórokozó új törzséről van szó. Ez azt bizonyítja, hogy az Itáliában négy éve fertőző vírust nem sikerült felszámolni. Őshonossá vált Olaszország egész északkeleti területén - jelentette ki Giorgio Palu, a padovai egyetem mikrobiológiai és járványügyi tanszékének professzora az Ansa hírügynökségnek.
Palu elmondta, hogy az utóbbi években a potenciálisan halálos veszélyt jelentő vírus mindig szeptemberben jelentkezett. A mostani korai, július közepén történt felbukkanása a fertőzésveszély erősödésére figyelmeztet. A vírust a hideg téli hónapok sem tudják megölni - tette hozzá a professzor, aki az Eurosurveillance című szaklapban közölte az általa vezetett kutatás eredményeit.
Az Egyiptomból érkezett és Közép-Kelet-Európában, valamint a Földközi-tengeri országokban elterjedt vírus Olaszországban 2008-ban fertőzött meg először embert a Pó-folyó deltájában.
2008-2009 között Veneto, Friuli Venezia Giulia és Emilia Romagna tartományból jelentettek megbetegedést, 2010-ben csak Venetóból, tavaly pedig Olaszország északkeleti részéből, Marchéből és Szardínia szigetéről is.
A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, s 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.
Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 24. 08:46, szombat | Külföld

Oltásért szabadnap jár Romániában

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

2021. Július 24. 07:00, szombat | Külföld

Római utat találtak a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

2021. Július 23. 17:03, péntek | Külföld

Már több mint 1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában

Már több mint 1,5 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében - közölte a kínai egészségügyi hatóság pénteken.

2021. Július 23. 15:02, péntek | Külföld

Töretlenül emelkedik a fertőzöttek száma Belgiumban

Belgiumban a koronavírus-járvány terjedésének több mint két hete tartó töretlen növekedése valamelyest mérséklődött, Hollandiában közel ezerrel csökkent a napi átlagos fertőzöttszám,