Városlista
2021. június 24, csütörtök - Iván

Hírek

2016. Február 13. 06:00, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Oscar-díj - Steven Spielberg a sokszínűséget támogatja

Oscar-díj - Steven Spielberg a sokszínűséget támogatja

A sokszínűség mellett érvelt Steven Spielberg, Hollywood egyik legnagyobb tekintélyű és befolyású filmese a filmakadémia tagságának megújítása körül kirobbant vitában,

ugyanakkor ellenezte, hogy az idős tagoktól elvegyék a szavazati jogot. A háromszoros Oscar-díjas rendező és producer, akinek idén a Kémek hídja című filmje esélyes az Oscar-díjra, a The Hollywood Reporternek fejtette ki véleményét a hollywoodi díjszezonban nagy hullámokat verő kérdésben. Mint mondta, meglepte, hogy a Straight Outta Compton nem kapott jelölést a legjobb film mezőnyben, és Idris Elba sem lett jelölt a Beasts of No Nation című drámában alakított mellékszerepéért. Bírálta a filmakadémiát, amiért a helyzetet úgy akarja kezelni, hogy az idősebb és/vagy bizonyos ideje nem filmező tagok szavazati jogát megvonja.

"Nagy támogatója vagyok az Oscar-díjaknak. Meglepett, hogy néhányan nem kaptak jelölést. Meglepődtem, hogy Idris Elba nem lett jelölt. Szerintem színészként és mellékszereplőként az egyik legjobb alakítást ő nyújtotta. A feleségemmel még a premier hetében megnéztük a Straight Outta Comptont, és nagy hatással volt ránk. Hihetetlen volt. Nagyon meglepett, hogy kimaradt" - mondta.

A filmes ugyanakkor úgy gondolja, az elmúlt évek Oscar-történetének fényében az elmaradt jelölések hátterében nem a rasszizmus áll. "Nem hiszem, hogy rejtett vagy alvó rasszizmusról lenne szó, amiért ilyen sok fehér tagja van a filmakadémiának. Abban sem vagyok 100 százalékig biztos, hogy jó ötlet elvenni a szavazatot olyan akadémiai tagoktól, akik már letették a magukét az asztalra, de talán már visszavonultak a filmezéstől, viszont nagyszerű munkát végeztek, esetleg nem jelölték őket Oscar-díjra, ami mentesítené őket az új szabályok alól, de büszkén dolgoztak, és a filmipar éppen úgy az övék is. Nem állok teljes szívvel e mögött" - jelentette ki.

Spielberg hozzáfűzte, hogy a filmakadémia tagságának színesítése nagyon fontos. "De nem csak a filmakadémia a hibás, és szerintem be kell fejezni ezt az egymásra mutogatást és kipellengérezést." Hozzátette, hogy a stúdiók döntéshozóinak, akik felveszik a stábot, a színészeket, és zöld utat adhatnak egy-egy produkciónak, szintén megvan a maguk felelőssége. A sokszínűség azon is múlik, hogy milyen történetek kerülnek a filmvászonra, ki írja a forgatókönyvet. "Mindannyiunknak sokkal nagyobb figyelemmel kell körbenéznünk, és felkutatnunk a tehetségeket."

Spielberg a kérdésre, hogy vajon szempont-e számára valakinek a neme vagy bőrszíne, amikor egy új filmhez vesz fel embereket, azt felelte: "Két gyermekem is fekete bőrű. Egész életemben színvak voltam." Ha valaki végigtekint a filmjein - fűzte hozzá -, megnézi, kikkel dolgozott együtt, azt látja majd, hogy a sokszínűség mindig jellemző volt rá.

A rendező arról is beszélt, hogy változtatni kellene az Oscar-kampány szabályain. Túl sok pénz folyik el erre, és szerinte nem elég csökkenteni a kampányok összegét. Nem kellenek a drága ajándékok, ebédek. "Szerintem csak a DVD-t kellene kiküldeni a filmekről, ezen felül semmit" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ő is szereti a jó partikat, csak az szomorítja el, amikor elfelejtődik, hogy miért is kampányol valaki, és a meggyőzés ereje felülkerekedik a történet erején, és háttérbe szorítja a film valódi értékeit.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 23. 14:05, szerda | Bulvár

Új tévésorozat készül George Simenon Maigret-regényeiből

Új angol nyelvű tévésorozat készül George Simenon klasszikus bűnügyi regényeiből, amelyek főhőse Maigret felügyelő.

2021. Június 23. 10:12, szerda | Bulvár

Sztárparádé Tiszalúcon - VIDEÓ

A maguk módján hírességek edzettek és mérkőztek meg egymással családias légkörben a tiszalúci focipályán.

2021. Június 21. 15:08, hétfő | Bulvár

A Sokkal több mint testőr 2. érdekelte a közönséget a hétvégén

A Sokkal több mint testőr 2. című filmre váltottak a legtöbben jegyet a hétvégén az észak-amerikai mozikban.

2021. Június 21. 08:37, hétfő | Bulvár

Will Smith kiadja a memoárjait

Will Smith kiadja a memoárjait. Az 52 éves hollywoodi sztár novemberre tervezi a könyv megjelenését.