Városlista
2021. július 25, vasárnap - Kristóf, Jakab

Hírek

2012. Augusztus 24. 09:50, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti | (MPR Photo/Sasha Aslanian)

Tesztelik az elektronikus bilincs alkalmazását Csehországban

Tesztelik az elektronikus bilincs alkalmazását Csehországban

Házi őrizettel és elektronikus bilinccsel szeretné megoldani Csehország a túlzsúfolt börtönök okozta problémát.

A tesztelésre kiválasztott első 25 elítélt már meg is kapta az új elektronikus bilincset, és házi őrizetben tölti büntetését.

Amennyiben a próba az illetékes hatóságok megelégedésével zárul, a jövőben a kisebb törvénysértésekért Csehországban az elítélteknek már nem kell börtönbe vonulniuk.
A házi őrizet intézményét már jó egy évtizede bevezették Csehországban, s az elítélteket a börtönfelügyelet alkalmazottai őrizték, illetve ellenőrizték, hogy az illetők betartják-e a szigorú szabályokat. Az igazságügyi minisztérium most azt tervezi, hogy a felügyelőket elektronikus bilincsekkel váltja fel, amelyeket az elítéltek lábára vagy karjára erősítenének.
A tesztelt elektronikus "kar- vagy lábperecek" három évig működnek mindenféle karbantartás nélkül. Ezek az eszközök azonnal felveszik a kapcsolatot a rendőrséggel, ha viselőjük az előírásban szereplőnél távolabb megy az otthonában elhelyezett rádió-adókészüléktől.
Az igazságügyi tárca számításai szerint az elektronikus bilincs használata napi 165 koronába kerül, míg az elítéltek napi 50 koronát fizetnek ezért. Az eljárás jóval olcsóbb, mintha ezeket az elítélteket börtönbe zárnák, ahol ellátásuk költsége naponta mintegy 1000 korona körül mozog.
A hatóságok november végéig tesztelik az új berendezést, majd várhatóan még karácsony előtt pályázatot írnak ki beszerzésükre. Amennyiben minden a tervek szerint történik, akkor a jövő év tavaszától kezdve már az összes házi őrizetre ítélt fogoly ezzel lesz ellátva.
A tárca közleménye szerint jelenleg 311-en vannak házi őrizetre ítélve, de várható, hogy számuk a következő években jelentősen megugrik.
A csehországi börtönök hivatalos befogadóképessége mintegy 19 ezer 500 fő, de a fogva tartottak száma meghaladja a 21 ezret.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 24. 08:46, szombat | Külföld

Oltásért szabadnap jár Romániában

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

2021. Július 24. 07:00, szombat | Külföld

Római utat találtak a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

2021. Július 23. 17:03, péntek | Külföld

Már több mint 1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában

Már több mint 1,5 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében - közölte a kínai egészségügyi hatóság pénteken.

2021. Július 23. 15:02, péntek | Külföld

Töretlenül emelkedik a fertőzöttek száma Belgiumban

Belgiumban a koronavírus-járvány terjedésének több mint két hete tartó töretlen növekedése valamelyest mérséklődött, Hollandiában közel ezerrel csökkent a napi átlagos fertőzöttszám,