Városlista
2021. július 25, vasárnap - Kristóf, Jakab

Hírek

2012. Augusztus 23. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

WTO tag lett Oroszország - jól járhatnak a gyógyszercégek

WTO tag lett Oroszország - jól járhatnak a gyógyszercégek

Oroszország mától a Kereskedelmi Világszervezet tagja lett. Belépése nyomán Oroszországnak az eddigieknél alacsonyabb importvámokat kell bevezetnie, amitől a külföldi áruk versenyképesebbé válnak az orosz piacon.A WTO miniszteri értekezlete tavaly decemberben döntött úgy, hogy felveszi tagjai közé Oroszországot, ami az Uniós exportot becslések szerint évente mintegy 4 milliárd euróval emeli majd.

Az oroszok az európai termékeket jóval alacsonyabb áron tudják majd megvásárolni, miközben olajukat és gázukat kedvezőbben értékesíthetik. Nem elhanyagolható előnye azonban az orosz WTO-csatlakozásnak, hogy a belépéssel a befektetők szemében mindenképpen nőhet a bizalom Oroszország, mint beruházási helyszín iránt, ugyanis Moszkvának a csatlakozással olyan szabályokat kell majd betartania, amely átlátható, kiszámítható üzleti környezetet ír elő.

Jól járhatnak a gyógyszercégek Oroszország WTO-tagságával. Moszkvának ugyanis a belépéssel kötelezettséget kellett vállalnia a komoly méreteket öltött gyógyszerhamisítás elleni fellépésre - írja a Világgazdaság. Ludvig Zsuzsa, az MTA Világgazdasági Intézetének főmunkatársa azt mondta, hogy a magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari kivitelt is tovább erősítheti az orosz WTO-csatlakozás.Az orosz belépéssel elsősorban a fejlett nyugati országok, így az EU és az Egyesült Államok járnak jól, főleg a szolgáltatások exportja révén. A csatlakozás presztízs szempontból is fontos Moszkva számára, ugyanis azzal, hogy a világ nagy gazdaságai közül utolsóként végre csatlakozik a WTO-hoz, azt a jelzést küldi a nemzetközi közösség felé, hogy gazdasági, kereskedelmi ügyekben megbízható partnerként kész együttműködni.

Ami Magyarországot illeti, a hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari kivitelt tovább erősítheti az orosz WTO-csatlakozás, azonban ezekben az ágazatokban az alacsonyabb vámtételek egyes termékek esetében csak bizonyos kvótaszint alatt érvényesülnek, vagyis a magyar cégeknek kiélezett versenyre kell számítaniuk más országok exportőrjeivel a kvótán belüli szállításokért – emelte ki Ludvig Zsuzsa.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 24. 08:46, szombat | Külföld

Oltásért szabadnap jár Romániában

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

2021. Július 24. 07:00, szombat | Külföld

Római utat találtak a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

2021. Július 23. 17:03, péntek | Külföld

Már több mint 1,5 milliárd dózis vakcinát adtak be Kínában

Már több mint 1,5 milliárd dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában a lakosság körében - közölte a kínai egészségügyi hatóság pénteken.

2021. Július 23. 15:02, péntek | Külföld

Töretlenül emelkedik a fertőzöttek száma Belgiumban

Belgiumban a koronavírus-járvány terjedésének több mint két hete tartó töretlen növekedése valamelyest mérséklődött, Hollandiában közel ezerrel csökkent a napi átlagos fertőzöttszám,